KSM Itäpoiju 2017

Keksi nimi mantereelle

maijaKilpailut ovat kivoja. Netissä niihin on tosi helppo osallistua. Ja ajattele, nyt on mahdollisuus keksiä nimi ihan uudelle mantereelle. Siistiä, vai mitä. Taidan ehdottaa mantereen nimeksi Maijamaata.

Tai sitten en. Jos totta puhutaan, niin toivoisin hartaasti, ettei tuota kyseistä mannerta edes olisi, tai sen voisi jotenkin siististi hävittää, rullata kasaan tai hätätapauksessa vaikka ampua avaruuteen. Mutta kun ei voi. Tyynen valtameren jätepyörre on jo kasvanut ison mantereen kokoiseksi ja sen kasvu vain jatkuu kiihtyvällä tahdilla. Nimensä mukaisesti pyörre koostuu ihmisen mereen heittämistä roskista, lähinnä muovista. Tyynen valtameren lisäksi jätepyörteitä löytyy myös maailman muista suurista meristä. Vuosittain sadattuhannet linnut ja merieläimet tukehtuvat muoviroskiin, mutta tämä on vasta osa koko kauheutta.

Kuten useimmat tietävät, muovi maatuu hyvin hitaasti. Vauvanvaipan maatumisikä on noin 450 vuotta ja tavallisen muovikassinkin 10 – 20 vuotta. Valtameressä kelluessaan auringon UV-säteet ja kuluminen kuitenkin hajottaa muovijätettä mikroskooppisen pieniksi partikkeleiksi, joka muistuttaa planktonia. Kalat erehtyvät näin syömään muovijätettä planktonina ja näin nämä mikroskooppisen pienet muovipartikkelit kulkeutuvat ensin kaloihin ja leviävät sitä kautta koko ravintoketjuun, myös meihin ihmisiin. Näiden mikromuovipartikkeleiden terveysvaikutuksia ei vielä kauttaaltaan tunneta, mutta se jo tiedetään, että ne keräävät itseensä suuret pitoisuudet vaarallisia kemikaaleja.

Aika on kuitenkin käymässä vähiin. Muoviroskan määrän nopea lisääntyminen maailman merissä huomioitiin muun muassa vuonna 2012 järjestetyn YK:n kestävän kehityksen Rio+20 -huippukokouksen loppuasiakirjassa, mutta ongelmaa koskevaa kansainvälistä sopimuskehystä ei ole vieläkään olemassa.

Ylitsepursuavan maapallomme kutistamiseksi YK-liitto yhteistyökumppaneineen on käynnistänyt kampanjan nimeltään Pallonkutistajat. Kampanjan tavoite on paitsi herättää keskustelua kestävästä kehityksestä, samalla herätellä päättäjiä niin YK:ssa, EU:ssa kuin Suomessakin sen puolesta, että he olisivat ryhtyisivät toimiin muovijäteongelman ratkomiseksi. Vaikka merten roskapyörteet ovatkin jo kasvaneet katastrofaalisen kokoisiksi, voi tulevaisuus näyttää toiselta, mikäli toimimme yhdessä.

Tähän liittyen netissä on julkistettu kilpailu, jonka tavoitteena on löytää Tyynen valtameren jätepyörremantereelle nimi. Oma suosikkini ehdotuksista on LSD eli The Land of Shit and Dirty. Kilpailun ja erityisesti paljon muuta järkevää tietoa maailman roskaantumisesta löydät osoitteesta www.pallonkutistajat.fi

Sää
Plus-tilaus
SPM –
TS rekry

mita

seuratoiminta

GUIDE

Ugin SRK
UKS Tutustumistarjous
Digilehti

Lue Uudenkaupungin Sanomat

Uudenkaupungin Sanomat on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta irtonumero
Tilaa digilehti
Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.