KSM Itäpoiju 2017

Erilaisia kaupunkikuvia

ristoReilu kuukausi sitten tuli Facebookissa vastaan video, jossa lähes neljän minuutin ajan kuvataan Jämsän tyhjentyneitä liikehuoneistoja. Taustalla soiva surumielinen musiikki korostaa apeaa tunnelmaa.

Ainakin yksi videon huoneistoista on tyhjentynyt koko ketjun toiminnan loppumisen myötä, mutta mukana on myös pieniä lopettaneita erikoisliikkeitä ja jopa yökerho. Surullisin näky on lähes tyhjäksi jäänyt ostoskeskus, jonka ykköskerroksessa videon mukaan palvelee ainoastaan yksi koruliike.

Turvallisuusalan yrityksen uskottavuus kärsii, kun sähköjohdot johtavat avonaiseen ikkunaan ja paikallinen risteilylaivakin on myyty Ruotsiin. Näillä on kenties haettu huumoria, mutta jämsäläisiä tuskin naurattaa. Yksi liikehuoneisto ei kuulemma ole enää tyhjillään, sillä paikalle on ilmestynyt thaihierontalaitos. Kaupunkikuva ei kuitenkaan tällä lisäyksellä kohentunut.

Jämsän seudun elinkeinoelämä on aina liittynyt paperiteollisuuteen. Savu tupruaa vielä tehtaiden savupiipuista, mutta hirvittää ajatella mitä kaupungille tapahtuu, jos tehtaat sulkevat ovensa. Jääkö karttaa Jämsän kohdalle vain tyhjä aukko?

Vierailin muutama viikko sitten Kuopiossa, josta sain yhden viikonlopun aikana kuvan alati kasvavasta kaupungista. Rakennuskohteita näkyi eri puolilla keskustaa ja onpa muutaman kilometrin päähän rakennettu jopa kokonainen uusi kaupunginosa.

Yksi video tai viikonlopun mittainen vierailu voi vaikuttaa mielikuvaan pysyvästi. Nimimerkki porvoolainen on kenties halunnut hieman hassutella kuvatessaan Jämsän autioitunutta keskustaa, mutta saattoi samalla tehdä hallaa koko kaupungille.

Ehkä joku on harkinnut muuttoa Jämsään ja etsinyt innoissaan tietoa paikasta. Google kertoo ensin, että Jämsä on toimelias ja kehittyvä 22 000 asukkaan kaupunki. Sitten on haluttu nähdä hieman kuvia mahdollisesta uudesta kotikaupungista ja menty Youtubeen. Hakusanaksi Jämsä ja ensimmäisenä ehdotuksena löytyy neljän minuutin surumarssi läpi kuolleen kylän.

Vastaavan videon voisi kuvata lähes missä tahansa pikkukaupungissa eri puolilla Suomea, myös Uudessakaupungissa. Pikaisella vilkauksella Uusikaupunki esittäytyy Youtubessa varsin positiivisessa valossa, vaikka eräässä huhtikuussa kuvatussa videossa ei juuri ihmisiä näy.

Täällä kaupunkikuva muodostuu hyvin erilaiseksi riippuen tulosuunnasta ja vuodenajasta. Kesällä Pakkahuoneen vierasvenesatamaan lipuvasta purjeveneestä katsottuna kaupunki on elävä ja vilkas. Lokakuisena torstai-iltana autoilija kohtaa hyvin erilaisen näkymän huristaessaan pitkin Alistakatua.

Sää
Plus-tilaus
SPM –
TS rekry

mita

seuratoiminta

Summeri 2018

Ugin SRK
UKS Tutustumistarjous
Digilehti

Lue Uudenkaupungin Sanomat

Uudenkaupungin Sanomat on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta irtonumero
Tilaa digilehti
Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.