KSM Itäpoiju 2017

Villieläin olohuoneessa

 

Oravaa ei saa ottaa lemmiksiksi, eikä se hyvä idea olisikaan. Kuva: Maija Karala

Oravaa ei saa ottaa lemmiksiksi, eikä se hyvä idea olisikaan. Kuva: Maija Karala

Suloisen tai mielenkiintoisen luonnoneläimen ottaminen lemmikiksi on suuri houkutus. Moni muistelee lapsena elättinä pitämäänsä varista tai harakkaa vielä vuosikymmenien päästäkin. Avuttoman oloiset jäniksen- ja oravanpoikaset näyttävät vain odottavan, että joku poimisi ne mukaansa. Suomen laki kuitenkin määrää tarkkaan, millaisia eläimiä elätiksi on luvallista ottaa ja missä tilanteessa. Lain tarkoitus on suojella eläimiä yli-innokkailta ihailijoilta, sillä useimmat villieläimet eivät suinkaan noin vain sopeudu sylilemmikeiksi.

Nisäkkäiden ja lintujen ottaminen luonnosta elätiksi on kaiken kaikkiaan kiellettyä, olipa eläinlaji mikä hyvänsä. Ainoastaan apua tarvitsevan, esimerkiksi loukkaantuneen tai emonsa hylkäämän eläimen voi väliaikaisesti ottaa hoiviinsa. Silloin on tärkeää olla yhteydessä asiantuntijoihin, jotta paras tapa huolehtia eläimestä selviää. Tarkoitushan on, että eläin voidaan sen parannuttua vielä vapauttaa luontoon.

Syytäkin kieltoon on. Monessa maassa sympaattisimmat villieläimet ovat sukupuuton partaalla, koska ihmiset pyydystävät niitä holtittomasti koteihinsa ja lemmikkibisneksen tarpeisiin. Harvat niistä sopeutuvat hyvin tai elävät pitkään lemmikkeinä.

Ketun, siilin tai oravan kesyttäminen kotioloihin ei ole laisinkaan helppoa, sillä niillä on villin eläimen temperamentti ja epäluuloinen luonne, jota ei mikään määrä tottumista täysin poista. Niiden kanssa ei ole helppoa tulla toimeen.

Maija Karala

Juttu löytyy kokonaisuudessaan 13.11.2014 julkaistusta lehdestä

Sää
Plus-tilaus
SPM –
TS rekry

mita

seuratoiminta

GUIDE

Ugin SRK
UKS Tutustumistarjous
Digilehti

Lue Uudenkaupungin Sanomat

Uudenkaupungin Sanomat on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta irtonumero
Tilaa digilehti
Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.