Hehkuvin persoona
KSM Itäpoiju 2017

Talousvaikeudet ovat yhä useamman ongelma

Suomen Pankin tilastot kertovat, että pankkien myöntämien kulutusluottojen määrä on kasvanut kiihtyvällä vauhdilla. Talouden kasvu ja parantunut työllisyystilanne lisäävät uskoa tulevaisuuteen.

Positiivinen rakennemuutos on vahvistanut myös Vakka-Suomessa monien taloutta. Tilanne on muuttunut nopeasti, sillä pari vuotta sitten elettiin vielä taantuman aikaa.

Alueen talous- ja velkaneuvonnassa asiakkaiden määrä kasvaa huonoina aikoina, mutta myös hyvinä. Talousongelmat eivät ole positiivisen rakennemuutoksen myötä vähentyneet . Viime vuosi oli Vakka-Suomen talous- ja velkaneuvonnassa jopa poikkeuksellisen vilkas.

Kynnys kertoa taloudellisista vaikeuksista on monelle korkea. Ongelmien kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä yksin: talous- ja velkaneuvonta on olemassa siksi, että asiat saadaan kuntoon. Parasta olisi, jos apua osattaisiin hakea jo ennen kuin tilanne on kärjistynyt, ja joudutaan turvautumaan perintään tai ulosottoon.

Talousvaikeuksien takana voi olla monia syitä. Kysymys voi olla holtittomasta rahankäytöstä, mutta myös yllättävistä elämäntilanteista. Arki ei aina mene suunnitelmien mukaan. Esimerkiksi avioero, puolison kuolema tai työttömyys voivat mullistaa talouden, joka aikaisemmin oli vankalla pohjalla. Uudessa tilanteessa rahat eivät riitäkään vuokriin tai sähkölaskujen maksamiseen.

Osalla velkaneuvonnan asiakkaista on epärealistinen käsitys omista varoista. Ostoksia on nykyään helppo tehdä netissä, ja kuluttamista rahoitetaan pikavipeillä. Ongelmia on kaikenikäisillä, niin nuorilla kuin eläkeläisilläkin.

Turhaan ei nykyään puhuta siitä, miten tärkeää on kasvattaa lapsia ja nuoria järkevään rahankäyttöön. Lapsiin ja nuoriin kohdistuu nykyään monenlaista markkinointia. Kodeissa pitää opettaa ymmärrystä siihen, että pitää elää omien varojen mukaan. Unelmia pitää olla, mutta aina ei saa – ainakaan heti – mitä haluaa.

Kysymys voi olla holtittomasta rahankäytöstä, mutta myös yllättävistä elämäntilanteista.

Sää
Plus-tilaus
SPM –
TS rekry

mita

seuratoiminta

Summeri 2018

Ugin SRK
UKS Tutustumistarjous
Digilehti

Lue Uudenkaupungin Sanomat

Uudenkaupungin Sanomat on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta irtonumero
Tilaa digilehti
Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.