Tuu messiin 2018

Uuden kirkon kello on rikki

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Uuden kirkon tornikellon viisarit ovat jämähtäneet näyttämään kello viittä. Seurakunnasta kerrotaan, että alan yritys on tilattu tutkimaan ja huoltamaan kellokoneistoon tullutta vikaa.

Monet kaupunkilaiset ovat tottuneet vilkaisemaan torin laitaa kulkiessaan ajan Uuden kirkon tornin kellosta. Tällä viikolla kellokoneisto kuitenkin teki tenän ja pysäytti viisarit näyttämään kello viittä.

Suntio Jani Tannerin mukaan kellolaitteessa on sähköinen ohjaus kirkon sakaristosta käsin.

– Tämä sakaristossa oleva laite pelaa kyllä, mutta ylhäällä tornissa olevassa koneistossa on nyt jotain mennyt rikki.

Viisarikellon kuntoon saamisessa saattaa mennä pitempikin aika, sillä huoltoja ja korjaustöitä tekeviä yrityksiä on Tannerin mukaan hyvin vähän.

Nykyisen kellokoneiston loppuvuodesta 1990 asentanut asennusliike EL-Ringman ei sekään ole enää toiminnassa.

– Yhden huoltoyrityksen olemme nyt kuitenkin saaneet selville ja huolto on tilattu. Korjausaikataulu riippuu tietysti siitä, kuinka iso vika laitteistossa todetaan ja joudutaanko uusia osia tilaamaan Euroopasta, Tanner sanoo.

Ennen nykyistä kellokoneistoa kirkontornissa raksutti aikaa kuuluisan Ilmajoella toimineen Könnin kellotehtaan punnuskäyttöinen kello. Se pistettiin paikoilleen kirkon valmistumisvuonna 1863.

– Könnin kellokoneisto on vielä olemassa, Tanner toteaa.

Reilusti yli sata vuotta palvellut kellovanhus oli vaihdettava vuonna 1990 uuteen, kun viisarit eivät enää pysyneet ajassa. Kellon ulkomuoto säilyi samana, mutta koneisto vaihdettiin.

Kellokoneisto tilattiin Hollannista Koninklijke Eijsbouts’lta.

Viisarikellon uudet moottorit ja uuden automatiikan asentaminen maksoi noin 95 000 markkaa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sää
SPM –

mita

seuratoiminta

UKS Tutustumistarjous
Digilehti

Lue Uudenkaupungin Sanomat

Uudenkaupungin Sanomat on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta irtonumero
Tilaa digilehti
Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.