Sisällissodan opetukset

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Uudenkaupungin museon pienoisnäyttely valottaa, miten sisällissota vaikutti paikallisesti ihmisten arkeen sata vuotta sitten. Elämä jatkuvan pelon, vihapuheiden ja -tekojen, huolen ja kaaoksen keskellä oli aikaa, jonka muisteleminen nostaa tunteet pintaan. Sota jakoi kansakuntaa ja paikallisyhteisöjä.

Museo päivittää muistoja ja dokumentteja sadan vuoden aikaisesta elämästä sosiaalisessa mediassa nyt alkuvuonna päivittäin. Maaliskuun alussa vuorossa on tilaisuus, jossa uusikaupunkilaiset voivat kertoa sukunsa muistoja sisällissodasta.
Elämä oli selviytymistaistelua niin ennen sotaa, sen aikana kuin jälkeenkin. Ruoasta oli pulaa, ja moni uusikaupunkilainen joutui keväällä 1918 lähettämään lapsensa kerjuulle naapurikuntiin asti. Museossa esillä oleva, puusta leivottu leipäpala vuodelta 1918 symboloi karusti koko aikakautta.
Uudenkaupungin Sanomien historiallisessa juttusarjassa Matti Jussila valottaa vuoden 1918 tapahtumia. Helmi-huhtikuussa sata vuotta sitten informaatiota oli tarjolla rajoitetusti, kun sanomalehtiä kiellettiin ilmestymästä. Myös vuonna 1890 perustetun Uudenkaupungin Sanomien julkaisemiseen sisällissota teki lähes kolmen kuukauden pituisen tauon.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pohti sisällissodan opetuksia tammikuussa uuden vuoden puheessaan: On erilaisuutta, ihmisillä on toisistaan poikkeavia taustoja, vakaumuksia ja tavoitteita, on oikeus olla eri mieltä. Ja sitä on osattava kunnioittaa, vaikka kuinka itse toisin ajattelisi, hän linjasi.

Sisällissodan jälkeen ratkaistiin torpparikysymys sekä tehtiin työaikaa ja oppivelvollisuutta säätelevät lait. Suomi nousi katkeran ja verisen sodan raunioilta, ja syntyi luottamuksen ja eheyden  ilmapiiri. Se ei ole itsestään selvä asia, vaan vaalimisen arvoinen asia tänäkin päivänä jokaisessa Suomen kunnassa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

UKS Tutustumistarjous
Digilehti

Lue Uudenkaupungin Sanomat

Uudenkaupungin Sanomat on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta irtonumero
Tilaa digilehti
Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.