KSM Itäpoiju 2017

Sohva ja jääkaappi eivät ole sekajätettä

Orastava kevät innostaa kotinurkkien siivoamiseen. Aurinko antaa puhtia ja energiaa kaappien ja varastojen tyhjentämiseen. Niistä löytyy monenlaista rompetta ja roinaa, sillä turhasta tavarasta luopuminen on taitolaji.

Kierrättäminen ja lajitteleminen on tehty viime vuosina helpommaksi: keräyspisteitä löytyy monen lähtöön. Sekajäteastialle on sitä vähemmän käyttöä, mitä paremmin lajittelee. Oma paikkansa löytyy niin energiajätteille, biojätteille, paperille, lasille, metallille, tekstiileille, pahville kuin muovillekin.

Lajitteleminen ei ole pelkästään viitsimiskysymys: uuden jätelain tavoitteena on jätteen määrän ja haitallisuuden vähentäminen. Lajittelu säästää paitsi kuluttajan kukkaroa myös ympäristöä. Toisin sanoen kierrättäminen ei ole ohimenevä trendi, vaan jokaisen kansalaisvelvollisuus.

Nykyisellä menolla maailma hukkuu roskaan. Suomessa heitetään roskiin yli 54 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä ja 23 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa. Maailman meriin päätyy vuosittain kahdeksan miljoonaa tonnia muovijätettä.

Jos lajitteleminen tuottaa päänvaivaa, kannattaa kysyä ja hakea tietoa. Paikallista tietoa on tarjolla niin puhelimitse kuin netistäkin. (US 22.2.)

Asenteissa on vielä paljon parantamisen varaa: sekajätteiden keräyspisteitä käytetään sumeilematta väärin. Esimerkiksi keväisin Uudenkaupungin keräyspisteiltä on löytynyt käytöstä poistettuja sohvia tai pilaantunutta lihaa sisältävä jääkaappi. Sähkölaitteet kuuluvat sähkö- ja elelektroniikkalaitteiden keräykseen, ja vanhat huonekalut voi toimittaa vaikka kierrätyskeskukseen. Parhaat päivänsä nähnyt nojatuoli tai sohva voi saada uuden elämän verhoilijan käsissä tai vaikkapa kerhotilan lepopaikkana.

Jos lajitteleminen tuottaa päänvaivaa, kannattaa kysyä ja hakea tietoa.

Sää
Plus-tilaus
SPM –
TS rekry

mita

seuratoiminta

GUIDE

Ugin SRK
UKS Tutustumistarjous
Digilehti

Lue Uudenkaupungin Sanomat

Uudenkaupungin Sanomat on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta irtonumero
Tilaa digilehti
Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.