KSM Itäpoiju 2017

Kuivuus koettelee

Suomi paistattelee nyt auringossa ja helteessä. Kesälomalaisille tämä helle on tervetullut, mutta helteen toinen puoli on myös Uudessakaupungissa pitkään jatkunut kuivuus.

Koko maassa on kuivaa ja sitä on ollut miltei keväästä asti. Uudessakaupungissa on kahden ja puolen kuukauden aikana satanut vain vajaa 25 millimetriä. Se on todella vähän. Viime vuonna yhdessä kuukaudessa, kesäkuussa satoi miltei kaksin verroin enemmän, 39,5 millimetriä.

Kuivuuden merkit näkyvät selvästi jo luonnossa: nurmikot ovat ruskeita, koivunlehdet kellastuvat. Paikoin maa halkeilee kuivuudesta.

Eniten kuivuudesta kärsii maanviljelys. Tämän kesän heinäsatoa kuivuus on jo tuhonnut. Varsinais-Suomessa heinäsato on jäämässä vain kolmannekseen siitä, mitä se normaalisti on. Se tietää mm. karjankasvattajille pulmia talveksi. Myös viljasato on jäämässä ehkä puoleen normaalista.

Myös meren pinta on laskenut ja lasku on tuonut esille kiviä ja kareja, joita ei ole aikaisemmin näkynyt. Samoin järvien ja jokien pinnat ovat laskeneet.

Mutta tämä pidempi kuivuusjakso ei ole vielä alentanut merkittävästi pohjaveden pintoja. Toki pohjavedet ovat selkeästi laskeneet ja paikoin laskeneet jopa alle keskiarvon. Mutta vielä tilanne ei kuitenkaan ole Suomen ympäristökeskuksen mukaan poikkeuksellinen, onneksi.

Uudessakaupungissa on kahden ja puolen kuukauden aikana satanut vain vajaa 25 millimetriä.

Sää
Plus-tilaus
SPM –
TS rekry

mita

seuratoiminta

GUIDE

Ugin SRK
UKS Tutustumistarjous
Digilehti

Lue Uudenkaupungin Sanomat

Uudenkaupungin Sanomat on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta irtonumero
Tilaa digilehti
Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.