KSM Itäpoiju 2017

Mitä helteestä opimme?

Harvinaisen pitkään yhtäjaksoisesti jatkunut hellekausi on saanut osakseen ristiriitaisen vastaanoton: osa suomalaisista nauttii täysillä, osa tuskailee ja odottaa jo säätilan viilenemistä.

Tulevina vuosina tämän kesän hellejaksot muuttuvat ilmastonmuutoksen vuoksi tavanomaisiksi ilmiöiksi. Saattaa olla, että ensi kesänä vietetään taas viileää kesää, mutta pidemmällä tähtäimellä kaikenlaiset säätilojen ääri-ilmiöt yleistyvät.

Kuluva kesä on ollut oivallista harjoittelua tulevaa varten. Mitä siis helteistä opimme? Ainakin sen, että siihen pitää paitsi sopeutua myös varautua työpaikoilla, sairaaloissa ja hoivakodeissa. Hyväkuntoiset aikuiset pärjäävät, mutta erityistä huomiota pitää kiinnittää lasten, vanhusten ja eläinten hyvinvointiin.

Riittävä nesteen nauttiminen, kevyt ja väljä pukeutuminen ja hellehattu ovat asioita, joista on muistutettu mediassa tänä kesänä päivittäin.

Tuulettimien, jäähdyttimien ja ilmalämpöpumppujen kauppa on käynyt vilkkaana, kun läpiveto ei enää riitä. Työsuojeluviranomaiset ovat kehottaneet pitämään taukoja työpaikoilla, joissa lämpötila huitelee 30 asteen kieppeillä.

Konstit ovat monet. Alasatakunta-lehti kertoi tällä viikolla, että Säkylässä ikäihmiset ovat voineet mennä viilentymään jäähalliin. Pontimena oli perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saaarikon kirje, jossa hän muistuttaa kuntien ja sairaanhoitopiirin viranomaisia ja vanhustyöntekijöitä helleriskeistä.

Ministeri painotti aiheellisesti myös lähimmäisavun merkityksestä. Ystävien, sukulaisten, tuttavien ja naapureiden käynnit ikäihmisten luona sekä monia vanhuksia välillä ärsyttävätkin muistutukset riittävästä nesteen nauttimisesta ovat tärkeitä aina ja erityisesti nyt äärioloissa.

Säkylässä ikäihmiset ovat voineet mennä viilentymään jäähalliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sää
Plus-tilaus
SPM –
TS rekry

mita

seuratoiminta

Summeri 2018

Ugin SRK
UKS Tutustumistarjous
Digilehti

Lue Uudenkaupungin Sanomat

Uudenkaupungin Sanomat on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta irtonumero
Tilaa digilehti
Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.