KSM Itäpoiju 2017

Syyskorennot lentävät jo

Punaiset syyskorennot lentävät loppukesällä. Kuva: Maija Karala

Maija Karala

Varma loppukesän merkki on punaisten sudenkorentojen ilmaantuminen. Tällä viikolla niitä pörrää jo runsaasti kaikkialla vesien äärellä. Kesän taittuminen tuntuu haikealta, mutta onneksi syyskorennot ovat kiehtovia eläimiä, joita saadaan lämpiminä vuosina ihailla jopa marraskuulle saakka.

Syyskorennot ovat Suomen ainoita kirkkaanpunaisia sudenkorentoja. Kaikkiaan niitä on tavattu meillä seitsemää eri lajia, joista ylivoimaisesti yleisin on punasyyskorento.

Sen toukat kasvoivat kesän mittaan kaikenlaisten seisovien ja hitaasti virtaavien vesien pohjalla. Kuten muutkin sudenkorennontoukat, ne napsivat saaliikseen pieniä vesieläimiä, kuten hyttysentoukkia.

Heinäkuun mittaan toukat kömpivät toinen toisensa perään kuivalle maalle. Niiden selkänahka halkesi, ja ulos kömpi aivan toisenlainen eläin, nuori kellanvihertävä sudenkorento.

Nämä nuorukaiset lähtivät ensi töikseen etsimään ruokaa ja vahvistumaan. Hyvien ötökkäsaaliiden toivossa ne saattoivat lentää kauaskin, kilometrien päähän synnyinvesistään. Ruoakseen ne havittelevat lentäviä hyönteisiä. Ei siis ole syytä säikähtää, jos sudenkorento surisee ihmisen ympärillä. Se vain nappaa kitaansa hyttysiä ja paarmoja.

Kun vatsa oli täynnä, alkoi lisääntymisaika, joka on parhaillaan täydessä vauhdissa. Useimmat syyskorennot lensivät takaisin vesien ääreen, vaikka niitä voi edelleen nähdä melkein missä tahansa. Koiraat muuttuivat väriltään kirkkaanpunaisiksi. Jostain syystä myös osa naaraista saa punavärin, mutta useimmat pysyvät keltaisina.

Korennot kisailevat keskenään hyvistä munintareviireistä, sopivista vaanimispaikoista ja parittelukumppaneista. Yleensä välienselvittelyyn riittää ilma-akrobatia, mutta joskus ne käyvät hurjannäköisiä lähitaisteluja, joissa siivet rapisevat kuuluvasti vastakkain.

Juhlat jatkuvat niin kauan kuin syyskorentojen siivet jaksavat kantaa. Ne ovat hyönteisiksi aika pitkäikäisiä, ja voivat elää aikuisina jopa kuukausia. Lopulta pakkanen vie viimeisetkin, mutta sitä ennen on vielä paljon kauniita lentopäiviä.

Juhlat jatkuvat niin kauan kuin syyskorentojen siivet jaksavat kantaa.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 2.8.2018 julkaistusta lehdestä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sää
Plus-tilaus
SPM –
TS rekry

mita

seuratoiminta

Summeri 2018

Ugin SRK
UKS Tutustumistarjous
Digilehti

Lue Uudenkaupungin Sanomat

Uudenkaupungin Sanomat on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta irtonumero
Tilaa digilehti
Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.