KSM Itäpoiju 2017

Biohiilipuhdistamo Sirppujoen rantaan

Viljelijä Aleksi Uussaari (vas) ja projektipäällikkö Pekka Alho Turun Ammattikorkeakoulusta odottavat molemmat pilottihankkeen tuloksia. Hankkeessa Sirppujoen rantaa pengerrettin hieman ja peltoon rakennettiin kaksi 17 metriä pitkää puhdistamoa. Kuva: Eija Isotalo

Sirppujoen alajuoksulle valmistui viime viikolla kaksi puhdistamoa, joissa toisessa testataan biohiilisuodatusta. Tavoitteena on löytää keinot jokiveden laadun parantamiseen ja tulvahaittoihin sopeutumiseen. Pilottihanketta esiteltiin keskiviikkona mm. viljelijöille.

Sirppujoki laskee vetensä makeavesialtaaseen, joka on Uudenkaupungin ja lähikuntien raakavesilähde. Yhteensä noin 25 000 taloutta käyttää altaan vettä ja niiden lisäksi raakavesilähde on tärkeä Uudenkaupungin teollisuudelle kuten autotehtaalle ja Yaralle. Sirppujoki on altaan suurin kuormittaja.

Etenkin joen alajuoksulla tulvavedet nousevat herkästi pelloille, hankaloittavat viljelyä ja huuhtovat ravinteista peltomaata jokiveteen. Puhdistamot rakennettiin Kalannissa viljelijä Aleksi Uussaaren vuokraamalle pellolle. Uussaari viljelee avomaan vihanneksia, kuten sipulia, lanttua ja porkkanaa.

– Pelto on ollut vesijättömaana jo pitkään. Kun altaan vedenpinta on ollut laittomalla tasolla, niin normaalina kesänä pellolle on päässyt ehkä vasta juhannuksen jälkeen, kertoi Aleksi Uussaari.

Lue lisää 13.9.2018 lehdestä 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sää
Plus-tilaus
SPM –
TS rekry

mita

seuratoiminta

Summeri 2018

Ugin SRK
UKS Tutustumistarjous
Digilehti

Lue Uudenkaupungin Sanomat

Uudenkaupungin Sanomat on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta irtonumero
Tilaa digilehti
Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.