KSM Itäpoiju 2017

Kiitos kaupunkikulttuurista, demokesä

”Kaikkien aikojen kesä!”, kiljuvat käristyskupolin alla helakan punakoiksi marinoituneet suomalaiset palatessaan viimeisen helleinfernon jättämän hikivanan vielä selässä valuessa arkisen aherruksensa ääreen.

Vaikka itse pääasiallisesti nautinkin aivan muista puuhista kuin omassa hikilammikossani kylpemisestä, on pakko olla samaa mieltä. Tämä oli kaikkien aikojen kesä, erityisesti meille uusikaupunkilaisille.

Mennyt suvi herätti viimein kalastajakylämme lähelle sitä kukoistusta, jonka se ansaitsee. Ei väkisin tai vääntämällä, vaan rohkealla kokeilunhalulla, avoimella keskustelulla ja mahdollisuuksia luomalla. Me kaupunkilaiset olemme itse hoitaneet loput.

Itsensä likoon ovat tänä kesänä laittaneet sekä yrittäjät että yhdistykset, yksityishenkilötkin. Olemme saaneet maleksia helteisessä kaupungissa läpi erilaisten toritapahtumien, peruna- ja mansikkakarnevaalien, puuvenenäyttelyn ja kaupungin ensimmäisen taiteiden yön. Olemme päässeet istahtamaan keskelle kaupungin pääkatua jalan alle kutittelevalle nurmelle syömään kakkua, levittäneet piknik-viltit ja lyhdyt Vallinmäelle ja kattaneet illallisen Uudenkaupungin taivaan alle.

Rauhanpuiston riippukeinuissa on riittänyt kiikkujia ruuhkaksi asti ja torille tuodulla skeittiradalla innokkaimmat rullailivat päivittäin keskimääräisen työpäivän verran.

Monet demokatu-projektin kokeiluista, pääasiassa kävelykatu, herättivät luonnollisesti kiivasta keskustelua sekä puolesta että vastaan, ja hyvä niin. Konkreettisen kokeilun avulla sen tuloksista saatiin varmasti ainakin selkeämpi kuva kuin suljettujen ovien takana paperille piirretystä luonnoksesta. Ja mikä parasta, kaikki halukkaat tulivat tässä keskustelussa kuulluiksi.

Haastattelin alkuviikolla paikallisia ravintoloitsijoita kuluneesta kesästä ja lähes jokainen mainitsi kaupungin positiivisen vireen ja hyvän pöhinän näkyneen, jos ei nyt välttämättä suoraan mitattavasti kassavirrassa, niin ainakin ihmisten yleisessä fiiliksessä.

Ja on sen huomannut ihan tällainen tavallinen kaupunkilainenkin. Kesä 2018 osoitti mihin me pystytään ja myös, mitkä ovat juuri niitä Uudenkaupungin vahvuuksia. Onnistuneimpia olivat ihmisen kokoiset tapahtumat, ja hetket, jotka syntyivät kohtaamisista ja yhteisöllisyydestä. Tilaisuudet, jotka me tehtiin yhdessä – pakottamatta, kuuhun kurkottamatta ja suuria voittoja tavoittelematta.

Juuri sympaattiset, yhdessä toteutetut tapahtumat ja viihtyisä, omintakeinen kaupunkikulttuuri ovat sitä kaikkein ominta Uuttakaupunkia. Ei meidän pidä yrittää survoa kalastajakyläämme samanlaiseen muottiin suurkaupunkien kanssa, vaan löytää oma tapamme luoda viihtyisyyttä. Juuri niin kuin tänä kesänä on tehty.

Kiitos uusikaupunkilaiset kaikkien aikojen kesästä. Me tehtiin se yhdessä.

Päivi Sappinen
sisällöntuottaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sää
Plus-tilaus
SPM –
TS rekry

mita

seuratoiminta

Summeri 2018

Ugin SRK
UKS Tutustumistarjous
Digilehti

Lue Uudenkaupungin Sanomat

Uudenkaupungin Sanomat on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta irtonumero
Tilaa digilehti
Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.