KSM Itäpoiju 2017

Ratkaisuja syyllistämisen sijaan

Ilmastonmuutos ja ympäristöasiat ovat poikkeuksellisen lämpimän ja kuivan kesän jälkeen puhuttaneet ihmisiä. Tikun nokkaan on nostettu milloin mitäkin ja ketäkin, aika usein arvostelun kohteena ovat maanviljelijät.

Arvostelijat moittivat maataloutta liiallisesta lannoitteiden käytöstä ja vesistöihin valuvista ylimääräisistä ravinteista. Vähemmän puhutaan siitä, mitä ympäristöhaittojen torjumiseksi on viime vuosina tehty muun muassa suojavyöhykkeitä perustamalla ja viljelykiertoa edistämällä.

Niin viljelijöiden kuin muidenkin pitää laittaa kortensa kekoon ympäristötalkoissa. Syyllistämisen sijaan hyödyllisempää on hakea ratkaisuja. Suurin osa suomalaisista haluaa jatkossakin syödä kotimaista ruokaa lähellä kasvaneista raaka-aineista.

Paikallisesti yksi iso ympäristöhanke alkoi tällä viikolla, kun Sirppujoen rannalla Kalannissa sijaitsevan pellon laitaan asennettiin suodattimet, joilla testataan uutta menetelmää alueen ojavesien puhdistukseen ja ravinteiden kierrätykseen.

Pilottihanke on listattu maan hallituksen kärkihankkeisiin ja ympäristöministeriö rahoittaa sitä 200 000 eurolla. Siinä etsitään ratkaisuja maatalouden vesiensuojeluhaasteisiin yhdessä viljelijöiden kanssa.

Myös Lokalahdella on tehty onnistunutta yhteistyötä ympäristön hyväksi. Tuppiluodon tiekunta ja Haavaisten vesiensuojeluyhdistys rakensivat uuden sillan Haavaisten salmelle (US 6.9.).
Ympäristöä ei paranneta vain puhumalla, vaan tekemällä. Nämä molemmat paikalliset hankkeet osoittavat, että kun on tahtoa, löytyy myös tekijöitä ja rahoitusta.

Ympäristöä ei paranneta vain puhumalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sää
Plus-tilaus
SPM –
TS rekry

mita

seuratoiminta

GUIDE

Ugin SRK
UKS Tutustumistarjous
Digilehti

Lue Uudenkaupungin Sanomat

Uudenkaupungin Sanomat on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta irtonumero
Tilaa digilehti
Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.