KSM Itäpoiju 2017

Uusikaupunki keskeyttää Move!-mittaukset

Uudenkaupungin kouluissa ei jatketa valtakunnallisia Move!-mittauksia ennen kuin Espoon kuolemantapaus on selvitetty. Mittaukset on tänä vuonna jo tehty Uudenkaupungin Yhtenäiskoulussa, Hakametsän ja Saarniston kouluissa. Lokalahden, Pyhämaan ja Kalannin kouluissa mittausten teko on ollut kesken.

– Asia on vakava, eikä tässä voi ylireagoida, kommentoi va. sivistyspalvelukeskuksen johtaja Arja Kitola.

Viime viikon torstaina Espoossa kahdeksasluokkalainen oppilas sai Move!-mittauksissa niin sanotun piip-testin aikana sairaskohtauksen ja kuoli myöhemmin sairaalassa.

– Piip-testi on mittauksista rankin, Kitola sanoo.

Piip-testi on viralliselta nimeltään 20 metrin sukkulajuoksu. Siinä mitataan kestävyyttä ja liikkumistaitoja sekä epäsuorasti arvioidaan maksimaalista hapenottokykyä. Kokeessa juostaan 20 metrin matkaa edes takaisin niin, että juoksuvaihti kiihtyy minuutin välein.
Move!-mittausten opettajan käsikirjassa ohjeistetaan opettajaa keskeyttämään suoritus, jos oppilas voi pahoin tai hänellä on selviä vaikeuksia pysyä tahdissa, muutten mittaus loppuu oppilaan itse lopettaessa.

Move!-mittausten teko kuuluu opetussuunnitelmaan. Tulosten avulla seurataan oppilaiden terveyttä ja fyysistä kuntoa.

– Mittaukset eivät ole arvioinnin työkalu, eikä niitä ole kehitetty pedagogisista lähtökohdista vaan terveydenhuollon tarpeisiin, Kitola selittää.

Terveydenhuoltohenkilöstö ei kuitenkaan ole paikalla testiä tehtäessä ja arviointi oppilaan terveydentilasta jää opettajan vastuulle.

– Joidenkin opettajien mielestä kaikki oppilaat eivät osaa itse arvioida omaa jaksamistaan, varsinkin kun kysymyksessä on käytännössä kilpailutilanne, Kitola sanoo.

Mittaukset on tullut toteuttaa elokuusta 2016 alkaen 5. vuosiluokalle sekä tämän vuoden elokuusta alkaen myös 8. vuosiluokalle. Opetushallitus tiedotti maanantaina iltapäivällä arvioivansa Move!-mittauksen sisältöjä ja yhdessä järjestelmän valmistaineiden asiantuntijoiden kanssa ja selvittävänsä, onko mittauksiin liittyvää ohjeistusta syytä täsmentää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sää
Plus-tilaus
SPM –
TS rekry

mita

seuratoiminta

GUIDE

Ugin SRK
UKS Tutustumistarjous
Digilehti

Lue Uudenkaupungin Sanomat

Uudenkaupungin Sanomat on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta irtonumero
Tilaa digilehti
Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.