KSM Itäpoiju 2017

Lähialueen luontoretkeilyä

Aaltojen liplatusta, puiden havinaa ja kallioiden vankkaa hiljaisuutta. Oikein ajoitettuja musiikillisia tunnelmapaloja ja mieltä koukuttavia faktoja sekä kansantaruja. Rauhallisia kamera-ajoja. Yksityiskohtia. Laajoja kuvakulmia läpi suomalaisen maiseman. Ylellä näytetään jälleen tuoreita jaksoja kotimaisesta Metsien kätkemä -sarjasta.

Sarjan oppaat, mytologiaan perehtynyt Reetta, Retkipaikka.fi-blogin perustaja Antti ja vainukoira Pietu, kulkevat Suomen huikaisevien maisemien läpi rannikolla ja sisämaassa. Samalla perehdytään historiaan ja kansanperinteeseen sekä alueen ihmiskohtaloihin. Sarjan myötä on helppo ymmärtää, miksi vanha kansa uskoi metsänhenkiin ja luonnonvoimiin, niin salaperäinen luonto itsessään on.

Upeita maisemia nähdäkseen kannattaa suunnata katseensa television lisäksi myös lähiluontoon. Metsälenkkejä yli kaiken rakastava koira on hyvä syy lähteä luontoon. Varusteiksi riittänee suomalaisen perinneasu eli tuulipuku ja lenkkikengät tai kumisaappaat.

Pyhärannan Hierkonpään retkeilyalue avattiin virallisesti alkusyksystä. Kuuden kilometrin mittainen polku polveilee läpi rannikon tuntumassa kasvavan vehreän lehtimetsän ja johdattelee kangasmaaston läpi. Alue on vanhaa armeijan harjoitusmaastoa ja käytöstä poistetut juoksuhaudat saavat mielikuvituksen laukkaamaan.

Pyhämaan Pamprinniemen luontoreitti puolestaan tarjoaa kallioisen metsänousun jälkeen maisemat aavalle ulapalle. Reitti kiertää kallion ja meren välistä sakeaan metsään ja pienen sillan yli takaisin tielle.

Hiun luontopolku on pehmeästi läpi metsän kulkeva reitti lintujärvelle. Järvellä odottaa lintutorni, jonka ylätasanteelta aukeaa maisema yli lintujen kansoittaman järven. Matkalla kulkija näkee eläinten mylläämiä sammalmättäitä ja monen metrin korkeuteen nousevia kiviä.

Vehmaalla puolestaan voi vierailla Tummamäen vanhalla louhoksella, jota kiertää polveileva luontopolku. Kallioiden teräviä kulmia sekä horisonttiin nousevia kivirääpekasoja on läpi reitin. Veden täyttämien monttujen syvyyttä voi kulkija vain arvailla.

Seuraavaksi voisi tutustua Kustavissa Jeremiaan luoliin. Maisemat kantavat kuulemma yli Ströömin ja luonnonkivimuodostelmat ovat antaneet suojaa niin ulkoilijoille kuin Isovihan ajan piileskelijöillekin.

Käymisen arvoisia voisivat olla myös Lokalahden Pärkänvuoren luola ja Taivassalon Kyynelten kallion vanha mestauspaikka. Niin ja se Kuhankuonon kierros, sen voisi tehdä uudestaan, ainakin keväällä, kun tupasvillat täplittävät suomaisemaa.

Elämyshakuisessa nykyarjessa halvimmat ja helpoimmat elämykset löytyvät usein ihan läheltä. Jos et usko, niin käy kokeilemassa itse.

Katja Kaartinen
toimittaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sää
Plus-tilaus
SPM –
TS rekry

mita

seuratoiminta

GUIDE

Ugin SRK
UKS Tutustumistarjous
Digilehti

Lue Uudenkaupungin Sanomat

Uudenkaupungin Sanomat on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta irtonumero
Tilaa digilehti
Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.