KSM Itäpoiju 2017

Taloudessa uhkia ja mahdollisuuksia

Ensi vuoden talousarvioiden työstäminen on Vakka-Suomen kunnissa loppusuoralla. Suurin osa valtuustoista on hyväksynyt veroprosentit ensi vuodelle.

Uudenkaupungin ja Laitilan veroprosentti on ensi vuonna 20,75, ja samaa esittää kunnanhallitus myös Taivassalon valtuustolle. Pyhärannassa mennään samalla kuin tänä vuonna eli 21,75 prosentilla.

Vehmaalla esitys on 22,25 prosenttia ja Kustavissa valtuusto on vahvistanut prosentiksi 18,5. Kustavissa veroprosenttia on alennettu jo kolmena vuonna peräkkäin, Laitilassa kokeiltiin veroalea tänä vuonna.

Työllisyys on parantunut koko Vakka-Suomessa nopeasti. Uudessakaupungissa työttömyysprosentti on syyskuun lopulla 5,9 prosenttia, ja Laitilassa 3,7 prosenttia.

Vakka-Suomessa talousnäkymät ovat kaiken kaikkiaan valoisammat kuin mitkään ennusteet osasivat odottaa. Koko Lounais-Suomessa oli tilastokeskuksen mukaan 30 000 työllistä enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Toimintaympäristön hyvästä tilanteesta huolimatta uhkia riittää muun muassa valtionosuuksien leikkauksien takia. Kuntien talous on riippuvainen paitsi päättäjien ratkaisuista myös yleisestä taloustilanteesta.

Uudellakaupungilla on edessään isoja investointeja, kuten uuden koulun, päiväkodin ja uimahallin rakentaminen. Ratkaisua odottaa myös terveyskeskuksen kohtalo.

Viime aikoina on puhuttu paljon korkojen noususta, mikä lisäisi entisestään lainojen hoitokustannuksia. Myös Yhdysvaltojen kauppapolitiikka ja sen vaikutukset paikalliseen elinkeinoelämään ja vientiin ovat kysymysmerkki.

Päätös veroprosentin säilyttämisestä syntyi Uudenkaupungin valtuustossa yksimielisesti, mutta varsinaisessa budjettikokouksessa yksityiskohdista riittää todennäköisesti vielä keskusteltavaa.

Yhdysvaltojen kauppapolitiikka ja sen vaikutukset elinkeinoelämään ja vientiin ovat kysymysmerkki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sää
Plus-tilaus
SPM –
TS rekry

mita

seuratoiminta

GUIDE

Ugin SRK
UKS Tutustumistarjous
Digilehti

Lue Uudenkaupungin Sanomat

Uudenkaupungin Sanomat on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta irtonumero
Tilaa digilehti
Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.