Päätoimittaja Matti Jussila
Maanantai 20. lokakuuta. Nimipäivät: Kauno, Kasperi, Jesper, Jasper
Kolmikerroksinen toimisto- ja huoltorakennus on viimeistä silausta vaille valmis siirrettäväksi kokonaisena Hirvensalon Lauttarantaan Turussa.

Kolmikerroksinen toimisto- ja huoltorakennus on viimeistä silausta vaille valmis siirrettäväksi kokonaisena Hirvensalon Lauttarantaan Turussa.

Kolmikerroksinen liiketalo
siirretään paikalleen kokonaisena

Runkoelementit on valmistettu Uudessakaupungissa
ja talo koottu Turun telakan hallissa

Uudenkaupungin Sanomat 26.5.2011 00:00:46

STX:n Turun telakan tyhjäksi jääneessä lohkohallissa tehdään historiaa. Uusikaupunkilainen Neapo Oy valmistaa kolmikerroksisen toimisto- ja huoltorakennuksen sisällä hallissa täysin valmiiksi. Valmis talo siirretään tontilleen Turun Hirvensalon Lauttarantaan vesitse ennen juhannusta.

– Vastaavaa kukaan ei ole tehnyt ja hanke on poikkeuksellinen myös maailmanlaajuisesti. Työ tehdään hyvissä olosuhteissa kuivassa hallissa. Tiettävästi teräskennoa ei ole käytetty aiemmin missään muualla kokonaisen kerrostalon runkomateriaalina.

– Talo valmistuu kokonaisuudessaan telakan hallissa ja siirto tehdään vesitse. Perustukset sekä vesi- ja muut liittymät ovat tontilla valmiina ja ne yhdistetään taloon. Sen jälkeen se on täysin käyttövalmis, selvitti Neapon toimitusjohtaja Olli Vuola .

Talo on yksittäinen asiakkaalle räätälöity tuote. Asiakas halusi, että kerrostalo tehdään yhtenä palana, siirretään kokonaisena paikalleen ja tarvittaessa myös pois. Kustannukset vastaavat normaaleja rakentamiskustannuksia.

Talon on suunnitellut arkkitehti Caterina Casagrande-Mäkelä ja rakennesuunnittelusta on vastannut Vahanen Oy:n insinööri Eero Kotkas .

Rakennuksen pituus on terasseineen 33 metriä ja leveys 12 metriä. Tämän kokoisen ja noin 12 metriä korkean kolmikerroksisen talon kuljetus onnistuu moottorisoiduilla laveteilla.

Laveteilla noin 220 tonnia painava rakennus kuljetetaan telakan laiturille, josta se siirretään luiskaa pitkin Nostokonepalvelun isolle ponttonille. Sitten talo matkaa vesitse Hirvensaloon. Rakennus kuljetetaan laveteilla paikoilleen ja lasketaan hydraulisesti alas teräsbetonipaalujen päälle.

Talon kokonaisala on lähes 900 neliömetriä. Huoneistojen hyötyala on lähes 726 neliömetriä ja koko rakennuksen tilavuus 3200 kuutiometriä.

Rakentaminen aloitettiin viime joulukuussa ja talo valmistuu puolessa vuodessa. Keskimäärin rakennustöissä häärii kymmenen työntekijää.

Talon runkomateriaalina käytetty Fixcel -teräskenno on tukevaa ja samalla kevyttä materiaalia. Runkoelementit on tehty elementtitehtaalla Uudessakaupungissa ja kuljetettu Turkuun. Talon runko koottiin ja sitä on varusteltu pitkin kevättä.

Rakennuksen julkisivussa on ohutlevyverhous. Sisäpinnat on tasoitettu ja maalattu. Saniteettitilat ja osa lattioista on laatoitettu. Kaikki pintojen viimeistely tehdään valmiiksi telakalla.

Samalla perustekniikalla Neapo Oy rakentaa kerrostalon Vantaalle. Valmiista asunto-osista tehdään kolme taloa. Helsingin Myllypuroon on suunnitteilla viisikerroksinen rakennus.

Entuudestaan Neapo on valmistanut samalla perustekniikalla hissitorneja, päiväkodin ja muutamia pientaloja.

Ville Juuti

Keskustelu jutusta
Kerro kaverille
Uutiset
18. lokakuuta
16. lokakuuta
14. lokakuuta
11. lokakuuta
9. lokakuuta
7. lokakuuta
5. lokakuuta
4. lokakuuta
2. lokakuuta
1. lokakuuta
30. syyskuuta
27. syyskuuta
26. syyskuuta
25. syyskuuta
23. syyskuuta
20. syyskuuta
18. syyskuuta
16. syyskuuta
15. syyskuuta
14. syyskuuta
13. syyskuuta
11. syyskuuta
9. syyskuuta
6. syyskuuta
4. syyskuuta
1. syyskuuta
29. elokuuta
28. elokuuta
26. elokuuta
24. elokuuta
23. elokuuta
22. elokuuta
21. elokuuta
20. elokuuta
Copyright © 2001-2014 Uudenkaupungin Sanomat