Päätoimittaja Matti Jussila
Maanantai 22. syyskuuta. Nimipäivät: Mauri
384966.jpg

384966.jpg

Uusi poliklinikka terveyskeskukseen

Muutoksilla haetaan enemmän aikaa potilastyöhön

Uudenkaupungin Sanomat 1.9.2012 00:00:30

Uudenkaupungin terveydenhuollossa tehdään asiakaspalveluun joitakin muutoksia, joista osa koskee tässä vaiheessa pelkästään kaupungin terveyskeskusta ja osa koko yhteistoiminta-aluetta.

- Tavoitteena on saada lisää lääkäriaikoja ei kiireelliseen vastaanottoon ja sairaanhoitajan vastaanottotyöhön sekä vähentää turhia käyntejä ja päällekkäisyyksiä, kertoo osastonhoitaja MaijaHannula.

Malliesimerkki tästä on syyskuun puolivälissä aloittava ns.INR-poliklinikka. Verenohennuslääke Marevania käyttää Uudessakaupungissa noin 500 asiakasta. Hoito edellyttää toistuvaa seurantaa ja hoito-ohjeiden tarkistuksia verikokeiden perusteella.

Aikaisemmin jokainen on käynyt kontrollin yhteydessä myös lääkärin vastaanotolla. Nyt osa potilaista siirtyy kahden sairaanhoitajan ylläpitämän poliklinikan kävijöiksi.

–  Lääkäri on käynyt kaikkien Marevan lääkitystä käyttävien paperit läpi ja valinnut ne, joiden tilannetta voidaan tarkkailla uudella tavalla, kertoo poliklinikasta vastaava sairaanhoitaja Kirsi Elo.

Poliklinikan suuri etu on se, että potilas saa kaiken kerralla yhdeltä henkilöltä yhdestä pisteestä; mittauksen, tuloksen, ohjauksen ja mahdolliset hoitomuutokset. Samalla sovitaan myös seuraava kontrolliaika. Mikäli tarve vaatii, mennään erikseen laboratorioon.

– Järjestely toimii tässä vaiheessa vain Uudessakaupungissa. Tarvittavaan koulutukseen ovat osallistuneet myös yhteistoiminta-alueen muut terveyskeskukset ja kotisairaanhoito. Ne lähtevät mukaan myöhemmin.

- Asiakkaat toimivat kuten aikaisemminkin. Me otamme täältä päin yhteyttä, lupaa Elo. Klinikka toimii terveyskeskuksen tiloissa maanantaisin ja torstaisin.

Muutoksia
varauksiin

Uudenkaupungin terveyskeskuksessa muuttuu ajanvarausjärjestelmä ensi maanantaista alkaen. Lääkäriajanvarauksissa otetaan käyttöön jonotussysteemi.

Vehmaan, Taivassalon, Kustavin ja Pyhärannan terveysasemien ajanvarausjärjestelmässä ei muutostarvetta ole, koska nykyinen systeemi toimii hyvin.

Kun potilas soittaa terveyskeskuksen avosairaanhoidon Nispaan eli ajanvarauspuhelinnumeroon, hoitajat soittavat takaisin potilaalle viimeistään 1-3 päivän kuluttua. Hoitajat tekevät potilaan oireiden perusteella samalla hoidon tarpeen arvion. Jos kiireellisen hoidon tarvetta ja lääkäriaikoja ei ole, hän laitetaan jonoon.

– Hoidon tarpeen arvion perusteella asetamme jonossa olevat potilaat tärkeysjärjestykseen. Jonolla turvataan, että ihminen varmasti saa lääkäriajan hoitotakuun määräämän kolmen kuukauden sisällä eikä hänen tarvitse itse soittaa uudelleen varatakseen aikaa lääkärille, selventää osastonhoitaja Hannula.

Kiireelliset tapaukset hoidetaan tietysti heti terveyskeskuksen päivystyksessä.

Yhteistoiminta-alueella voi lääkäriin päästä myös muiden kuntien terveysasemille, mutta esimerkiksi Vehmaan aikoja ei tarjota autottomille ihmisille.

- Onneksi meillä on hyvät lääkärit kaikilla terveysasemilla, joten monet menevät mielelläänkin kaupungin ulkopuolelle, sanoo Hannula.

Seitsemän
hoitajan voimin

Osastonhoitaja Hannula korostaa, että uudet ajanvaraus- ja jonojärjestelyt eivät koske kiireellisiä tapauksia. Ne hoidetaan aina mahdollisimman pian.

– Henkeä uhkaavissa tilanteissa täytyy aina soittaa hätänumeroon 112 eikä lainkaan terveyskeskuksen ajanvarausautomaattiin Nispaan, muistuttaa Hannula.

Nispa - automaatin toimintaa tehostetaan siten, että kaikkiaan seitsemän sairaanhoitajaa purkaa aamuisin klo 8 - 8.45 välisen ajan automaattiin tulevia soittoja nykyisen kahden hoitajan sijaan.

Jatkossa myös sairaanhoitajan vastaanotolle on varattava aika etukäteen. Sairaanhoitajien vastaanotot alkavat siten vasta klo 9.

Puhelinautomaattiin tulee päivittäin 150 - 200 soittoa. Iltapäivän aikana soitettuja puheluja ei välttämättä pystytä ennen klo 16 hoitamaan, joten niiden purkaminen alkaa sitten heti seuraavana aamuna.

Toiveena onkin terveyskeskuksen puolelta, että lääkärin- tai sairaanhoitajan vastaanottoa tarvitsevat potilaat soittaisivat aamupäivällä ja tuloksia kyseltäisiin vasta iltapäivällä.

Leena Huittinen

Kuvat (1)
Keskustelu jutusta
Kerro kaverille
Uutiset
18. syyskuuta
16. syyskuuta
15. syyskuuta
14. syyskuuta
13. syyskuuta
11. syyskuuta
9. syyskuuta
6. syyskuuta
4. syyskuuta
1. syyskuuta
29. elokuuta
28. elokuuta
26. elokuuta
24. elokuuta
23. elokuuta
22. elokuuta
21. elokuuta
20. elokuuta
19. elokuuta
16. elokuuta
15. elokuuta
14. elokuuta
12. elokuuta
10. elokuuta
9. elokuuta
7. elokuuta
5. elokuuta
3. elokuuta
2. elokuuta
29. heinäkuuta
26. heinäkuuta
24. heinäkuuta
Copyright © 2001-2014 Uudenkaupungin Sanomat