Päätoimittaja Matti Jussila
Tiistai 21. lokakuuta. Nimipäivät: Ursula
Kaupunginpuutarhuri Saija Peltola (vas.), alueneuvoja Sirkka Asikainen, koneyrittäjä Ari Pohjola ja hakkuutyöt keskisuuren moton kanssa keskiviikkona aloittanut Jussi Seppälä toivottavat kaikki kiinnostuneet Santtion pururadan maastossa järjestettävään metsätyönäytökseen ensi keskiviikkona.

Kaupunginpuutarhuri Saija Peltola (vas.), alueneuvoja Sirkka Asikainen, koneyrittäjä Ari Pohjola ja hakkuutyöt keskisuuren moton kanssa keskiviikkona aloittanut Jussi Seppälä toivottavat kaikki kiinnostuneet Santtion pururadan maastossa järjestettävään metsätyönäytökseen ensi keskiviikkona.

Santtion metsätyönäytöksessä pääsee
tutustumaan työhevosiin ja motoon

Uudenkaupungin Sanomat 9.9.2012 00:00:17

Uudessakaupungissa on ensi keskiviikkona 12.9. harvinainen tilaisuus päästä katsomaan vanhan ajan työhevosia metsätöissä. Hevoset tulevat Santtion pururadan maastoon, jossa käynnistyivät tällä viikolla harvennushakkuut.

– Saamme Åfeltin työhevoset -nimisestä yrityksestä parihevoset ajamaan puuta pois. Hevoset on valjastettu nykytekniikkaa edustavalla metsäkärryllä. Keskiviikon metsätyönäytöksessä yleisö pääseekin nyt seuraamaan, miten tämä perinteinen työmenetelmä on jalostettu 2000-luvulle, kertoo alueneuvoja Sirkka Asikainen hakkuut toteuttavasta Metsänhoitoyhdistys Lounametsästä.

Hakkuutöitä tehdään seuraavien parin, kolmen viikon aikana yhteensä 37 hehtaarin alueella, joka on Uudenkaupungin kaupungin omistuksessa. Paikoin läpipääsemättömäksi metsittynyt männikköinen alue harvennetaan siten, että ulkoilureittien välisten metsäalueiden ilme saadaan valoisammaksi ja puistomaisemmaksi. Lisäksi raivataan puita ladun ja kuntopolun laidasta.

Asikaisen mukaan työhevosia käytetään juuri tällaisissa kaupunkien ja seurakuntien virkistysaluemetsissä, joissa koetetaan selvitä hakkuista mahdollisimman pienillä jäljillä.

Hevoset ovat hommissa viikon, pari. Hakkuutyöstä vastaa mynämäkeläinen koneyrittäjä Kari-Pekka Haanperä, joka tuo paikalle keskiraskaan hakkuukaluston. Monitoimikoneen ohjaimissa oli keskiviikkona aloittelemassa hakkuu-urakkaa Jussi Seppälä, jolla on kokemusta taajamasavotoista.

– Alueelle tulee myös ajokone, joka kuskaa sen mitä hevoset eivät aja. Hevoset pystyvät parhaiten työskentelemään tasaisemmilla paikoilla, joten esimerkiksi kallioisilla osuuksilla tarvitaan ajokonetta, selvittää Asikainen.

Koneyrittäjillä tarjolla
makkaraa ja nokipannukahvia

Ensi keskiviikon metsätyönäytökseen on kutsuttu aamupäiväksi lapsia lähialueen kouluista ja päivähoidosta. Ainakin Saarniston koulu on ilmoittautunut mukaan. Iltapäivä on varattu kaikille muille kiinnostuneille. Hevosten lisäksi yleisö pääsee tutustumaan myös järeään monitoimikoneeseen, joita niitäkään ei kovin usein tapaa taajamametsissä.

– Tämä on ihanteellinen kohde esitellä ihmisille, että harvennuksia voidaan tehdä myös koneella. Haluamme olla tällaisissa tapahtumissa mukana näyttäytymässä ja kertomassa työstämme, toteaa Ari Pohjola Lounais-Suomen Koneyrittäjistä.

Koneyrittäjät tarjoaa metsätyönäytöspäivän vieraille nokipannukahvia, makkaraa ja mehua sekä osallistuu muutaman yrittäjän voimin moton esittelyyn. Koneyrittäjät ovat myös apuna alueen eristämisessä, jotta motokuski Jussi Seppälä saa tehtyä esittelyjen välillä töitäkin.

Alueella kulkevien toivotaan liikkuvan tulevien viikkojen aikana erityisen varovasti, jotta ei mentäisi liian lähelle hakkuutyötä tekevää motoa ja myös hevosille annettaisiin työrauha.

Merja Halinen

Keskustelu jutusta
Kerro kaverille
Uutiset
21. lokakuuta
18. lokakuuta
16. lokakuuta
14. lokakuuta
11. lokakuuta
9. lokakuuta
7. lokakuuta
5. lokakuuta
4. lokakuuta
2. lokakuuta
1. lokakuuta
30. syyskuuta
27. syyskuuta
26. syyskuuta
25. syyskuuta
23. syyskuuta
20. syyskuuta
18. syyskuuta
16. syyskuuta
15. syyskuuta
14. syyskuuta
13. syyskuuta
11. syyskuuta
9. syyskuuta
6. syyskuuta
4. syyskuuta
1. syyskuuta
29. elokuuta
28. elokuuta
26. elokuuta
24. elokuuta
23. elokuuta
22. elokuuta
21. elokuuta
Copyright © 2001-2014 Uudenkaupungin Sanomat