Päätoimittaja Matti Jussila
Torstai 02. lokakuuta. Nimipäivät: Valio
Performanssitaidetta tuovat ensi lauantaina Uuteenkaupunkiin torilla esiintyvä Irma Optimisti (oik.) ja Kimmo Modig, jonka esiintymispaikkana on Pakkahuoneen kahvio. Taidereissun on ideoinut performanssin läänintaiteilija Leena Kela.

Performanssitaidetta tuovat ensi lauantaina Uuteenkaupunkiin torilla esiintyvä Irma Optimisti (oik.) ja Kimmo Modig, jonka esiintymispaikkana on Pakkahuoneen kahvio. Taidereissun on ideoinut performanssin läänintaiteilija Leena Kela.

Performanssi on the Road
poikkeaa myös Uuteenkaupunkiin

Uudenkaupungin Sanomat 1.9.2011 00:00:33

Uudessakaupungissa ja Laitilassa pääsee ensi lauantaina näkemään ja kokemaan täällä harvinaista performanssitaidetta. Varsinais-Suomen taidetoimikunta järjestää nyt ensimmäistä kertaa Turusta starttaavan ainutlaatuisen bussimatkan.

– Päivän aikana yleisö ja esiintyjät viettävät päivän kokien performansseja niin matkan aikana bussissa kuin eri esiintymispaikoissa matkan varrella. Performanssiesityksiä on bussin lisäksi metsässä, rannalla, kesämökillä, kotipihalla ja kaupungin kaduilla, kertoo Performanssi on the Road -tapahtumaa järjestävä performanssin läänintaiteilija Leena Kela .

Matka alkaa aamulla kello 10 Turusta ja etenee sieltä Mietoisiin, Taivassaloon, Kustaviin, Uuteenkaupunkiin, Laitilaan ja Mynämäelle. Matkaa kertyy yhteensä 200 kilometriä. Tapahtuma muodostaa Kelan mukaan kokonaisvaltaisen päivän mittaisen taidekokemuksen, joka sisältää yhteensä seitsemän teosta sekä yhteiset ruokailut ja kahvitauot.

Uudessakaupungissa ja Laitilassa performanssitaiteesta pääsee nauttimaan myös muu yleisö. Uudenkaupungin torilla kello 15.45 alkaen esitettävässä Performance Connection teoksessa matematiikan tohtori Irma Optimisti osoittaa yleisölle pisteen, jossa kolmiulotteinen muuttuu kaksiulotteiseksi.

– Luvassa on visuaalinen, performanssin kuvataiteeseen yhdistävä esitys action-meiningillä. Kävin jo katsomassa esitykselle sopivan paikan torin reunalta, kertoi maanantaina Uudessakaupungissa tapahtuman infotilaisuuteen osallistunut Optimisti.

Pakkahuoneen kahviossa kello 16.30 alkavassa taiteilija Kimmo Modigin performanssissa Esitys Uudessakaupungissa yleisö kuuntelee kuulokkeilla Modigin improvisaatioesitystä. Materiaalinaan Modig kertoi käyttävänsä palasia Uudenkaupungin historiasta.

– Luvassa on kuitenkin iisiä lauantaimeininkiä, eli ei mitään kovin monimutkaista, selvitti Modig.

Laitilassa
aforismilaulua

Laitilassa performanssibussi parkkeeraa K-Supermarketin paikoitusruutuun, jossa kello 17.45 esiintymisvuorossa ovat aforismitaiteilija Marko Laihinen ja esityksessä laulusta vastaava Maanalainen seurakunta. Viimeisessä pysähdyspaikassa Mynämäellä matka päättyy illuusioiden piknikiin Saara Hannulan performanssin parissa.

Läänintaiteilija Leena Kelan mukaan nyt järjestettävä ensimmäinen performanssimatka on eräänlainen testikierros.

– Jos kaikki toimii ja niin yleisö kuin taiteilijatkin tykkäävät, voidaan tapahtuma järjestää toistekin.

Merja Halinen

Keskustelu jutusta
Kerro kaverille
Copyright © 2001-2014 Uudenkaupungin Sanomat