Kirjat kiinnostavat

0

mattiKirjat ovat olleet viime aikoina vahvasti esillä. Hyvä niin.Väitetäänhän, että lukeminen kannattaa aina.

Viime viikonvaihteessa järjestettiin Turussa tunnetusti kansainväliset kirjamessut, jotka tarjosivat rinnakkaistapahtumineen todella paljon luettavaa, nähtävää, kuultavaa ja koettavaa. Messukeskuksessa vieraili kolmen päivän aikana kaikkiaan miltei 24 000 kävijää. Se on suuri luku.

On hienoa, että ensi vuonna Turun Kirjamessujen kotimaisena teemana on Kustavi yhdessä Saamenmaan. Kustavi esittäytyy messuilla näillä näkymin ennen kaikkea kirjallisen kulttuurinsa ja merellisyytensä merkeissä. Päävastuun kirjamessuhankkeen toteuttamisesta kantavat Kustavin Kirjallisuusyhdistys ja Kustavin kunta ja alustavia suunnitelmia onkin jo tiettävästi laadittu. Hieno hanke tarjoaa varmasti myös muille toimijoille tilaisuuden osallistua messutapahtuman toteuttamiseen.

Parhaillaan ovat puolestaan menossa maailman suurimmat kirjamessut Frankfurtissa Saksassa. Messuille odotetaan peräti 300 000 kävijää ja merkittävää on, että tänä vuonna messujen teemamaana on Suomi. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että messuilla esitellään tänään ja huomenna erityisesti suomalaista kirjallisuutta. Mielenkiintoista on, että ”kustavilainen” kirjallisuus on esillä myös Frankfurtissa. Messujen edellä julkistettiin nimittäin Volter Kilven Albatrossin tarina saksaksi. Lisäksi Volter Kilvestä ja kahdesta muusta merkittävästä suomalaiskirjailijasta eli Mika Waltarista ja Aleksis Kivestä keskusteltiin messuilla eilen.

Frankfurtin kirjamessujen avajaisissa puhunut tasavallan presidentti Sauli Niinistö osoitti oivaa kirjallisuuden merkityksen ymmärtämistä. Tässä hänellä on ollut tietenkin hyvänä apuna oma puoliso Jenni Haukio, joka osoitti taitonsa Turun Kirjamessujen järjestelyissä. Presidentti korosti, että kirjallisuus on avannut Suomelle ja suomalaisille ovet maailmaan, kun se rakensi siltaa saarelta – jollaiseksi Suomea usein sanotaan – mantereelle. Hän muistutti myös siitä, että hyvä lukutaito ja kirjastolaitos ovat luoneet vankan pohjan suomalaisten menestymiselle koulutusvertailuissa.

Presidentti kosketteli myös tämänhetkistä tilannetta. ”Maailman konflikteista, sotaisistakin, päätellen meillä on vielä paljon opittavaa toinen toisistamme. Kirjallisuudella on valtava merkitys avata ymmärtämään, miten samanlaiset ihmismielet eri kulttuureissa ilmentävät itseään”, hän korosti (HS 8.10.).

Viisaasti sanottu.