Työn iloa

0

mattiViime viikolla laskettiin vesille Turun telakalla upea risteilyalus Mein Schiff 4. Tilaisuudessa oli aistittavissa selvästi – ja miltei kuultavissakin – historian lehtien havinaa. Olihan kyseessä ensimmäinen merkittävä laivanrakennuksen juhla Turun telakan uuden omistajan aikana.

Telakkahan siirtyi kolme viikkoa aikaisemmin saksalaisen Meyer Wertfin enemmistöomistukseen. Vähemmistöosakkaanahan on Suomen valtion Teollisuussijoitus.

Turun telakan pelastuminen ja sen toiminnan ja tulevaisuuden turvaaminen oli ilmeisesti kaiken kaikkiaan pieni ihme. Tilanne telakan suhteen näytti välillä todella vaikealta ja jälkeen päin on tullut ilmi asioita, jotka todistavat, että maan hallituksen piirissä oli toivo välillä vaarassa hiipua lopullisesti. Toisin siis kuitenkin kävi ja Turun telakka sai pääomistajakseen todennäköisesti parhaan mahdollisen vaihtoehdon. Saksalaisella Meyer Werftillä on laivanrakennuskokemusta jo vajaan kolmen sadan vuoden ajalta ja yritys on tullut Turkuun selvästi kehittämään telakkaa. Tilanne telakalla näyttääkin nyt valoisammalta kuin vuosiin.

Tämä myös näkyi selvästi viime viikon vesillelaskutilaisuudessa. Telakan väki kantoi selvästi iloisena ja ylpeänä haalareissaan ja kypärissään uuden omistajan Meyer Turun tunnuksia. Vesillelaskutilaisuudessa toisiaan tavannut telakan väki vaikutti kaikin tavoin iloiselta ja harvemmin toisiaan tapaavat halasivat onnellisen oloisina. Sellaista ei ole ennen telakalla vastaavissa tilaisuuksissa tapahtunut.

Sitä oli ilo katsoa myös toimittajana. Iloa mahdollisuudesta tehdä työtä ja rakentaa maailman hienoimpia laivoja.

Turun telakka ja sen henkilöstö on osoittanut vuosien varrella erinomaista ammattitaitoa ja sieltä on valmistunut laivanrakennuksen huipputuotteita. On iso ilo ja erinomaisen merkittävää, että tuo toiminta saa nyt jatkua hyvissä merkeissä. Viime viikolla vesille laskettu upea risteilijä valmistuu ensi keväänä. Toisen yhtä upean laivan rakentaminen käynnistyy telakalla ensi kuussa ja sarjan seuraavan aluksen vuotta myöhemmin. Lisäksi laivojen tilaajan TUI Cruises -varustamon uusi toimitusjohtaja sanoi vesillelaskutilaisuudessa, että laivoja tarvitaan vielä lisääkin, sillä saksalaisen risteilyvarustamo purjehtii nyt hyvässä myötätuulessa.

Tästä kaikesta voidaan iloita koko Varsinais-Suomessa ja koko Suomessakin. Ja myös Vakka-Suomessa. Meriteollisuushan työllistää tunnetusti laajan verkostonsa kautta runsaasti yrityksiä ja ihmisiä myös telakan ulkopuolella. Myös muualla voidaan tuntea työn iloa.