Historia toistaa itseään

0

Vuonna 1939 saatiin Uuden Suomen sivuilta lukea seuraavia uutisotsikoita: Saksa ja Neuvostoliitto tehneet hyökkäämättömyyssopimuksen (22.8.1939). Saksan ja Puolan sota (2.9.1939). Viro päättänyt taipua Neuvostoliiton vaatimuksiin (28.9.1939). Satoja tankkeja tuo puna-armeija Viroon (10.10.1939). Kaksi lentohyökkäystä Helsinkiin (1.12.1939).

Nyt 75 vuotta myöhemmin ovat uutisotsikot erilaisia, mutta vaikuttavat todella huolestuttavilta. Talviolympialaisten jälkeen Venäjä liitti Ukrainalle kuuluneen Krimin itseensä keväällä. Operaatiossa olivat vahvasti mukana pienet vihreät miehet, joilla ei ollut minkään valtion tunnusmerkkejä.

Samaan aikaan Venäjä jatkoi Ukrainan painostamista. Kiovan hallintoa vastaan esitettiin uhkauksia. Maailmalle Venäjän johto esitti asioista omat versionsa. Monet pitävät näitä Moskovasta saatuja tietoja valheellisina. Tuloksena oli läntisen maailman hämmennys.

Itä-Ukrainassa separatistit ottivat vallan. Ukrainan asevoimat eivät onnistuneet omissa toimissaan. Maailmaa hämmensi malesialaisen lentokoneen pudottaminen Ukrainan ilmatilassa. Melko varmasti tiedetään ohjuksen pudottaneen koneen. Mikään taho ei ole ottanut tästä pudotuksesta vastuuta ja tutkimuksilla ei ole ainakaan vielä voitu löytää syyllisiä.

Ukrainassa on onnistuttu järjestämään sekä presidentinvaalit että parlamenttivaalit. Tätä kirjoitettaessa uutisoidaan Itä-Ukrainan separatistivaltion parlamenttivaaleista, jotka järjestettiin marraskuun alussa.

Euroopan unioni, ETYJ, Nato ja koko läntinen maailma odottaa seuravia tapahtumia. Mikä lentokone pudotetaan seuraavaksi ? Missä tavataan seuraavat pienet vihreät miehet ? Mielestäni voidaan hyvinkin kysyä toistaako historia itseään ?

Asiantuntijat sanovat Venäjän hakevan itselleen suurvaltatunnustusta. Siksi Venäjän asevoimat tekevät erilaisia operaatioita. Osa näistä operaatioista voidaan selkeästi osoittaa venäläisten tekemiksi, mutta tapahtuu myös paljon sellaista, mitä ei voida varmuudella sanoa olevan Moskovan vastuulla. Tilannetta hankaloittavat lännen talouspakotteet Venäjää vastaan ja Venajän vastapakotteet.

Ruotsin merivoimat koitti selvittää mitä tapahtui Tukholman saaristossa syys-lokakuussa. Laajalti uutisoidut asiat kuivuivat kokoon ja lopputulos on tässä vaiheessa se, että ainakaan julkisesti ei tiedetä kuka teki ja mitä se teki. Saattaa olla, että Ruotsi on tällä omalla politiikallaan toiminut oikein. Ei aina kannata kertoa kaikkea mitä on saatu selville.

Venäjän ilmavoimien aktiviteetti on noussut aivan uudelle tasolle. Nato ja myös puolueettomat Ruotsi ja Suomi ovat joutuneet lähettämään omia koneitaan tunnistuslennoille. Osoitetaan puolin ja toisin, että täällä me olemme.

Vuosi 1939 oli alkua uudelle maailmansodalle. Toivotaan, että vuosi 2014 ei koe samaa. Me kaikki tarvitsemme parempaa yhteispeliä. Rauha olisi voitto meille kaikille.

Lauri Väättänen
Kirjoittaja on vapaa-ajan uusikaupunkilainen Helsingistä