Kutsumattomat pörriäiset

0
Monenlaiset kärpäset viihtyvät asutuksen tuntumassa ja päätyvät sisälle koteihinkin. Epämiellyttävyydestään huolimatta ne ovat aika harmittomia.
Monenlaiset kärpäset viihtyvät asutuksen tuntumassa ja päätyvät sisälle koteihinkin. Epämiellyttävyydestään huolimatta ne ovat aika harmittomia.

Monenlaiset kärpäset löytävät tiensä sisälle koteihin. Niitä saattaa houkuttaa niin biojäteastian sisältö, lämpö kuin suoja saalistajilta. Etenkin navetan tai sikalan lähellä asuva saa tuta näköjään loputtoman kulkueen mitä kirjavimpia kotimaisen kärpäslajiston edustajia.

Suurin osa kärpäsistä katoaa talven tullen, mutta ullakkokärpänen on erityisesti loppusyksyn ja varhaisen kevättalven riesa. Se päätyy sisään vahingossa ja tahtoisi pois vähintään yhtä vimmaisesti kuin talon asukkaat tahtoisivat siitä eroon.

Ullakkokärpäset tunnistaa jo etäältä käyttäytymisestä. Esimerkiksi huonekärpänen on asunnossa kotonaan ja ruokailee iloisesti niin pöydälle unohtuneissa ruoantähteissä kuin sokerikulhossakin. Ullakkokärpänen ei ruoasta piittaa, vaan pörisee eksyneen ja kömpelön oloisena ikkunoiden tuntumassa.

Sisään päätyvä ullakkokärpänen toden totta onkin eksyksissä. Laji talvehtii useimmiten rakennusten seinien ja ikkunoiden kolosissa ja viileillä ullakoilla, missä kärpäset horrostavat turvassa pakkaselta ja nälkäisiltä linnuilta. Joskus seinän tai ikkunanpielen rakonen kuitenkin vie sisään lämmitettyihin asuintiloihin. Sisällä kärpäsen on liian lämmin horrostaa, mutta se ei useinkaan enää osaa takaisin samaan rakoseen, josta tuli sisään.

Ullakkokärpänen on eräänlainen kärpäsmaailman metusalemi. Se elää koko talven syömättä ja kevättalven aurinkoisina päivinä alkaa taas tehdä tiedustelulentoja lämpimille seinustoille. Vain harvat suuret kärpäset talvehtivat aikuisina. Useimmiten niiden elo lennossa kestää vain muutaman päivän, ehkä hyvällä onnella jokusen viikon.

Ullakkokärpäset voivat tuntua inhottavilta ja ärsyttää sotkemalla ikkunoita ulosteillaan, mutta ne ovat harmittomia. Koska ne eivät muni sisällä eivätkä piittaa ruoasta, ne eivät levitä tauteja edes teoriassa. Muidenkin kärpästen levittämät taudit ovat kyllä Suomessa siinä määrin harvinaisia, että sellaisen saanut voi saman tien ryhtyä lottoamaan.

Maija Karala

Juttu löytyy kokonaisuudessaan 06.11.2014 julkaistusta lehdestä