Luuloon mahtuu paljon

0

mattiTuon yllä olevan lauseen oli piispa Kaarlo Kalliala valinnut Uudenkaupungin piispantarkastuksen messussa pitämänsä saarnansa otsikoksi. Kaarlo Kalliala on tullut tunnetuksi terävistä, oivaltavista ja persoonallisista puheistaan. Sellainen oli myös Uudenkaupungin kirkossa pidetty puhe.

Piispa kertoi puheessaan, miten hänen äidillään oli tapana lainata tämän synnyinseuduilla vaikuttaneen originellin Riikku-Heikin sanontaa ”Luuloon mahtuu paljon, mutta tiedossa on vissi määrä”. Piispa sanoi tämän viisauden puhuttelevan häntä erityisesti. Hän arveli, että ehkä piispa on saanut tehtäväkseen senkin, että varoittaa sekä muita että itseään luulemasta liikaa ylipäätään ja erityisesti luulemasta itsestään liikoja. Lisäksi piispan tehtävä on kehottaa tietämään, mitä tiedettävissä on.
Tuota tiedon olemusta Kaarlo Kalliala pohti mielenkiintoisesti. Hänen saarnansa raamatun teksti kertoi tapahtumasta, jossa Jeesus paransi syntymästään saakka sokeana olleen miehen. Piispa aloitti sanomalla, että kaikkihan me tiedämme, että Jumala kuulee syntisiä. Ja jatkoi, että aikana, jota raamatun tekstissä kuvataan, kaikki tiesivät, ettei Jumala sellaisia kuule. -Tästä voi tehdä sen perin yksinkertaisen johtopäätöksen, että se, minkä kaikki tietävät, muuttuu.

Hänen mukaansa se voi muuttua kahdesta syystä. Toinen on se, että asiat ovat todella toisin ja kaikilla on ihan hyvästä syystä aikaisempaan nähden vastakkainen tieto. Toinen mahdollisuus on sitten se, että kaikki voivat olla tietävinään jotakin,  minkä myöhemmin huomataankin olevan toisin. -Ollaan oltu samaa mieltä, mutta porukalla väärässä, piispa pohti.

Tässä Jeesuksen tapauksessa ei ole hänen mielestään uskottavaa, että Jumala olisi muuttanut mieltään ja suhtautumistaan. -Tokkopa Hän ensin kuuli niitä, jotka eivät olleet syntisiä – keitä sellaiset sitten mahtoivatkaan olla – ja Jeesuksen ajoista alkaen päinvastoin tällaisia meikäläisiä. Niinpä muutos ei olekaan itse asiassa, vaan siinä, minkä kaikki luulivat tienneensä. Aiempi tieto olikin luuloa: Jumala kuulekin meitä ja meidän kaltaisiamme.
Tämä piispan päätelmä on tietenkin tärkeä jokaisen ihmisen kanalta. Suorastaan elintärkeä.

Meidän arkisessa elämässämme saattaa kuitenkin olla paljon pienempiä, mutta omalla tavallaan tärkeitä asioita, joista me luulemme tietävämme, mutta jotka osoittautuvat lopulta olevan toisin. On hyvä pitää mielessä se, että ”Luuloon mahtuu paljon, mutta tiedossa on vissi määrä”.

Se kannattaa muistaa myös huomenna, kun käydään äänestämässä seurakuntavaaleissa.

Matti Jussila
Päätoimittaja