Mitä tahdotaan

0

Uudenkaupungin ja Laitilan välistä yhdistymissopimusta ei tehdä. Tämä on selkeä johtopäätös laaditusta kuntarakenneselvityksestä ja molempien kaupunginvaltuustojen yhteiskokouksesta. Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio toteaa toisaalla tässä lehdessä, että poliittista tahtoa jatkoselvityksille ei löytynyt, joten työtä ei jatketa.
Se on sinänsä tietenkin selvä johtopäätös. Seuraava kysymys on, mitä Uudessakaupungissa ja Vakka-Suomessa sitten todella tahdotaan?
Tällä hetkellä näyttää vääjäämättömästi ainakin siltä, että yhtenäistä Vakka-Suomea ei jatkossa enää ole. Eikä ehkä koko Vakka-Suomea. Eteläisen Vakka-Suomen kunnat on karkotettu kohti etelää. Kustavi ja Taivassalo ovat mukana Naantalin ympärille suunnitellussa kuntaehdotuksessa. Vehmaa ei ole vielä päättänyt, mihin päätyisi, mutta suunta on joka tapauksessa muualle. Pyhäranta katsoo ainakin osittain pohjoiseen, vaikkei ainakaan vielä Rauman kutsuun vastannutkaan.
Uusikaupunki ja Laitila toteavat – tietenkin – että kuntien välistä monipuolista yhteistyötä kannattaa jatkaa ja edelleen monipuolistaa. Molempien kaupunkien edustajilla sanotaan olevan selkeä näkemys kuntien välisen yhteistyön tiivistämisen tärkeydestä ja merkityksestä tulevaisuudessa. Näin tietenkin täytyykin sanoa. Muutenhan koko kuntarakenneselvitys olisi mennyt ihan hukkaan. Aika näyttä, miten yhteistyö käytännössä tiivistyy.
Nyt näyttääkin siltä, että kaikki kunnat haluavat säilyä itsenäisinä. Se on ainakin tämänhetkinen tahto. Ei iso yllätys.