Museossa soivat joululaulut

0
Arvaa mikä joululaulu?
Arvaa mikä joululaulu?

Uudenkaupungin museon joulunäyttelyn teemana on tänä vuonna ”Mikä joululaulu?”

– Kävijät saavat arvuutella näyttelytilaan rakennettujen kuvaelmien avulla mikä joululaulu on kyseessä ja myös äänestää omaa suosikkiaan kaikkien aikojen kauneimmaksi joululauluksi, kertoi museoamanuenssi Jonna Junkkila.

Suomalaisen joululauluperinteen taustalta löytyvät niin keskiaikaiset Piae Cantiones -laulut, joista tuli hyvin suosittuja erityisesti nuoremman väen keskuudessa että luterilaiset jouluvirret.

– Joulunvietto yleistyi Suomessa säätyläiskodeissa vasta 1800-luvulla ja sai runsaasti vaikutteita Ruotsista. Kansakoululaitoksen leviäminen ja kansakoulun kuusijuhlat lauluineen ja joulupukkeineen puolestaan levitti joulunviettotapoja tavallisiin koteihin, totesi Junkkila.

Lue lisää 29.11.2014 lehdestä