Muutama minuutti ratkaisee

0

Parhaillaan eletään paloturvallisuusviikkoa. Sen tavoitteena on parantaa koko Suomen paloturvallisuutta. Tämän vuoden uutuutena on kännykkäsovellus Kipinä, jonka avulla on helppo tehdä Oma paloharjoitus. Sovellus myös muistuttaa palovaroittimen testaamisesta kuukausittain.
Paloturvallisuusviikon teemana on ”Muutamassa minuutissa voit pelastaa kaiken tai menettää kaiken”. Kaikki kodit, koulut, työyhteisöt, päiväkodit ja taloyhtiöt haastetaan mukaan tekemään Oma paloharjoitus.
Hanki kotiisi riittävä määrä palovaroittimia ja pidä ne toimintakunnossa. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö suosittelee, että palovaroittimet sijoitetaan kaikkiin makuuhuoneisiin ja eteiseen. Ylemmissä kerroksissa palovaroitin sijoitetaan makuuhuoneiden lisäksi portaikon yläpuolelle. Jokaisessa kerroksessa on kuitenkin oltava vähintään yksi toimiva palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti.
Huolehdi, että palovaroittimissa on toimiva paristo. Testaa palovaroitinten toiminta kuukausittain painamalla testinappia.
Kaikkien asukkaiden on tunnettava kodin poistumisreitit tulipalotilanteessa. Poistumisteiden on oltava myös esteettömät, sillä aikaa pelastautumiseen on vain pari, kolme minuuttia. Sopikaa myös yhteisestä kokoontumispaikasta. Sillä tavoin näette, että kaikki ovat päässet turvaan.
Pidä alkusammutusvälineet helposti saatavilla ja opettele käyttämään niitä. Hanki kotiin riittävä määrä sammutuspeitteitä ja käsisammuttimia. Sijoita ne niin, että ne ovat helposti saatavilla ja opettele myös käyttämään niitä. Sammuta palon alku, jos voit, mutta älä vaaranna omaa turvallisuuttasi.