Paljon on pienestä kiinni

0

Uudenkaupungin talousarvioesityksen käsittely ja äänestely kaupunginhallituksessa kirkasti mielikuvaa kunnallispolitiikan tilasta ja tolasta.

Noin 115 miljoonaa euroa meni hups vaan. Kolmesta, yhteensä 80 000 euron arvoisesta asiasta, piti sitten päättää äänin 6-5. Eli rahasta ei tämä kriisi ja riitely ole kiinni. Ihmiset tappelevat ja asiat jäävät kauas taakse.

Tyhmintä on suututtaa yrittäjät yhden 37 000 euron takia. Monia palkintoja napsinutta Yritysystävällistä Uuttakaupunkia ei enää ole. Ellei sitten saada erikoismainintaa Koko Suomen Ainoasta Kaupungista, jossa vasemmisto tukee yrittäjiä, mutta porvarit  panee hanttiin.

Kaupungin ja palveluyrittäjien, siis pikkukauppiaiden ja torikauppiaiden, välinen yhteistyö on vuosia ollut poikkeuksellisen hedelmällistä. Sillä on koko kaupunkiin luotu elävä ja iloinen tul-torill-henki.

Nyt päättäjät ovat loukkaantuneita. Yrittäjät kun ovat aukoneet päätään ja yhteistyössä paikallisen lehden kanssa yrittäneet jopa vaikuttaa päätöksentekoon. Törkeää.

Hinku on tuonut kaupungille maailmanmainettakin. Ennen kaikkea se on tuonut suuria säästöjä myös yrityksille ja ympäristölle. Taivaskin kiittää.

Muualla ympäristöystävällinen tekniikka ja clean tech ovat päivän sana. Uusikaupunki oli vauhdikkaassa uraputkessa siihen suuntaan, mutta nyt kuulemma riittää. Onhan meillä jo aika monta maalämpöpumppua.

Kolmannen tyrmäyksen selitys on yksinkertaisin. Uudenkaupungin ja Novgorodin ystävyyden 50 vuotta ei juhlita ensi vuonna. Näin kylmän sodan kylmät tuulet puhaltavat Putsaaren aukoltakin.  Varsinkin kun sen ennakkosopimuksen ystävyyskaupungin kanssa oli neuvotellut ja tehnyt Heikki Wala. Ei tuu mitään.

Kunnallispolitiikka on siis todella jumissa. Ei ole kyse talouden tasapainosta vaan pitkälle monitasoisesta ja -mutkaisesta henkilökemiasta siellä ja täällä, myös Mörnen talolla.

Vuoden vaihteessa valtuustolla olisi mahdollisuus vaihtaa vaikka koko kaupunginhallitus. Kaikenlaisia salaisia kähmintöjä on käyty, mutta mitään suurta mullistusta ei liene odotettavissa. Sama kemia kiehuu vielä kaksi vuotta.

Demarit vissiin pysyvät poteroissaan koko valtuustokauden. ”Tavallisesti luotettavien lähteiden” eli Toriparlamentin tietotoimiston mukaan kokoomus vaihtanee hallituksen puheenjohtajaksi Seppo Nikulan. Perussuomalaisten Veijo Nummen tuoli saattaa myös heilua. Walalta viedään viimeinenkin ”kokoomuslainen” luottamuspaikka eli sataman johtokunnan jäsenyys.

– Näillä mennään, sanoi Akka kun kissalla pöytää pyyhki.

Leena Huittinen
Toimittaja