Seurakuntavaalit sunnuntaina

0

Seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä on tulevana sunnuntaina. Viime viikolla oli mahdollisuus äänestää ennakolta ja sitä tilaisuutta käytti Uudenkaupungin seurakunnassa yhteensä 1167 henkilöä. Se on valitettavasti vähemmän kuin viime vaaleissa. Kirittävää varsinaisena vaalipäivänä siis riittää.

Neljä vuotta sitten vaaleissa äänesti kaikkiaan 2246 seurakuntalaista. Äänestysprosentiksi muodostui sen myötä 19,7.
Se on perin pieni luku. Sen seurauksena voi perustellusti kysyä, toteutuuko demokratia seurakunnassa. Toteutuu sikäli, että kaikilla seurakunnan jäsenillä on mahdollisuus äänestää ja valintoihin vaikuttavat ne, jotka tuota äänioikeuttaan käyttävät. Ei toteudu sikäli, että seurakuntalaisten valtaosan ääni ei kuulu vaaleissa.

Näissä vaaleissa olisikin tehtävä kaikki voitava, jotta äänestysprosentti nousisi mahdollisimman suureksi. Se on tärkeää paitsi kansanvallan kannalta myös seurakunnan päätöksenteon uskottavuuden kannalta. Uudenkaupungin Sanomien palstat ovat olleet avoimina seurakuntavaaleja koskevalle kirjoittelulle. Kovin vähän tätä mahdollisuutta on kuitenkaan käytetty. Tämä viikko on vielä aikaa. Sekä valitsijayhdistykset että yksittäiset ehdokkaat voivat kertoa lehdessä tärkeinä pitämistään tavoitteista. Toivottavasti sen myötä kiinnostus vaaleja kohtaan kasvaa ja sunnuntaina mahdollisimman moni käy antamassa äänensä.

Tämänkertaisten seurakuntavaalien valtakunnallisena tunnuksena on ”Usko hyvän tekemiseen”. Siihen kannattaa todella uskoa. Ja toimia.