Tahtoa tarvitaan

0

Kuntaliitosselvityksiä on viime päivinä esitelty sekä Uudessakaupungissa että Laitilassa. Varsinkin Uudessakaupungissa tilaisuus kiinnosti kovin vähän, tärkeää asiaa oli vaivautunut kuulemaan vain kolmisen kymmentä kaupunkilaista.

Se ei tietenkään kerro kaikkea, koko kuntaliitos saattaa tavallisesta kaupunkilaisesta kuulostaa vielä liian etäiseltä hankkeelta. Olettaa saattaa, että kiinnostus kasvaa, mikäli asia etenee ja ryhdytään tekemään todellisia liitospäätöksiä.

Jotain jatkosta kertoo todennäköisesti tänään järjestettävä Uudenkaupungin ja Laitilan yhteinen seminaari, johon on kutsuttu molempien kaupunkien valtuutetut eli ne, jotka käytännössä tekevät tärkeät päätökset.

Uudenkaupungin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Antola arveli liitosselvityksen esittelytilaisuudessa, että liitosta koskeva yhteinen tahtotila puuttuu päättäjiltä. Selvityksen laatinut Antti Kuopila korosti, että jos kunnissa ei löydy yhteistä tahtotilaa, ei liitosta kannata tehdä.

Menestyäkseen uusi kunta tarvitsee hänen mukaansa yhteisen tavoitteen ja realistisen suunnitelman.

Myönteistä on tietenkin se, että kuntien tahtotilaa kysellään. Taannoinhan valtion viranomaisten viisaudella piirrettiin karttoja, joilla kunnille kerrottiin kenen kanssa kukin liitetään yhteen kuntauudistuksen onnistumiseksi. Nyt kunnille annetaan sentään kolme vaihtoehtoa: ne voivat pysyä itsenäisinä, syventää yhteistyötä naapurien kanssa tai liittyä yhteen. Kaikissa vaihtoehdoissa tarvitaan muutosta nykyiseen menoon.