Terveisiä Kustavista!

0

Maailma oli kellahtanut sillä tavoin kallelleen, että istuksin Kustavin kunnantalolla huoneessa, jossa kunnanvaltuusto kokouksiaan pitää.

Kyseessä oli infotilaisuus, asiassa että Kustavi yhdessä Saamenmaan kanssa  tullut valituksi ensi syksyn Turun kansainvälisten Kirjamessujen kotimaiseksi teemaksi.

Hanketta oli pohjustettu jo vuoden ajan, ja innolla oli jo odotettu, että tieto päästäisiin julkaisemaan.

Pienelle Kustaville mahdollisuus on peräti loistava; kirjamessuilla käy vuosittain on noin 23 000 – 25 000 henkilöä. Kävijäprofiili on aktiivinen ja nuorekas Kustavissa olikin jo havaittu tarjoutuvat mahdollisuudet: vahvistaa kustavilaista yhteishenkeä oman väen kesken, vahvistaa yhteyksiä kesäkustavilaisiin ja ottaa kaikki irti valtakunnan printtimedian huomiosta, millään muotoa unohtamatta telkkaria ja radiota.

Yhteistyötä tuhannen kilometrin päässä olevan Saamenmaan kanssa odotettiin innolla, sapmityttö jo Kustavissa käynyt, ja piakkoin on odotettavissa Kustavin kalastajapojan visiitti Lapin lasten laitumille.

Rati-riti-ralla!

Hankkeen kustavilaiseksi talousarvioksi arveltiin 35 000 euroa. Silloin meni ukilainen vakavaksi.  Se on kauhian paljon rahhaa. Käännyin vieressäni istuvan puoleen ja kysyin että mahtaako kunnanvaltuusto nyt sentään tuollaisia rahoja talousarvioida….? Hän vastasi vilpittömän hämmästyneenä: totkai, miksei myöntäisi?

Median edustajat ja pari vierailijaa pois laskien paikalle oli kerääntynyt parikymmentä kustavilaista. Eikä tarvinnut kuin vihjaista, niin eri työryhmiin ilmoittautui vapaaehtoisina mukaan.

Tämä vahva ote hämmensi. Uusikaupunki on Kustaviin verrattuna kymmenen vertaa suurempi. Tämä tarkoittaa sitä, että vastaavassa tilaisuudessa Uudessakaupungissa osallistujia olisi Crusell -salin verran, eri työryhmiin ilmoittautuisi saman tien kymmeniä ihmisiä.

Ei varmaankaan ihan onnistuisi? Kun Uudessakaupungissa ei kulje henkilöjuna, rakennettiin torille ihan turhaan kiveys, valittiin K. Koski kaupunginjohtajaksi, rakennettiin Tontonmäki. Siinä jo runsaasti syitä, miksi Uusikaupunki ei tällä hetkellä voisi osallistua kirjamessuille. Ja koska on nimenomaan määrätty, että Uudenkaupungin tulisi välttää pitämästä tilaisuuksiaan ulkopaikkakunnilla, tulisi Turun kansainväliset Kirjamessut siirtää näin olleen Mörnen tiloihin, kävijöille omakustanteinen ruokailu alakerran ruokapaikassa. Ja kun vielä tulisi ukilaisille veronmaksajille saattaa tiedoksi, että vielä 35 000 euroa, niin ”tuli talvihalla”.

Ari Niittyluoto