Huomio henkiseen hyvinvointiin

0

Itsenäisyyspäivänä pidettiin jälleen Vakka-Suomessakin paljon hyviä ja viisaita puheita. Niissä käsiteltiin tietenkin itsenäisyyttä monelta kannalta, maanpuolustusta, Suomen kansainvälistä asemaa ja monia muita merkittäviä asioita. Niitä kosketteli puheessaan myös kansanedustaja Ilkka Kanerva, joka piti juhlapuheen sekä Pyhärannassa että Pyhämaassa. Hänellä onkin ETYJ:n yleiskokouksen presidenttinä poikkeuksellisen hyvät edellytykset arvioida kansainvälistä tilannetta, erityisesti Ukrainan kriisiä, Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka ja maamme puolustuskykyä.

Niiden lisäksi hän käsitteli puheessaan myös henkistä hyvinvointia ja pahoinvointia. Henkinen pahoinvointi voi hänen mukaansa olla monien tuntema paino, vaikka aineellinen tilanne olisi millainen tahansa. Aineellisen elintason nostaminen korkealle tasolle ei ole mikään lopullinen ratkaisu, jollaiseksi se on usein kuviteltu. Kanervan mielestä onkin korkea aika keskittää huomiota kansakunnan henklselle tasolle.

Ilkka Kanervan mielestä monet seikat viittaavat siihen, että elämäntapavääristymiä korostava juurettomuuteen johtava pintaviihde on saavuttamassa suomalaisten ajankäytössä liian korostuneen aseman. -Elämisen pohja on pettävä, jos siihen kuuluu vain aineellisen edun tavoittelu ja lähimmäisestä piittaamatonta ahneutta ja itsekkyyttä, hän korosti puheessaan.

Tämä on tärkeä ja tervetullut viesti yhteiskunnassamme, jossa kaikella aineellisella näyttää valitettavan usein olevan kovin keskeinen asema.