Valokuusi

0

eijaOlen jo hankkinut joulukuusen, sillä päätin tänä jouluna taas poiketa perinteestä. Joulukuusi on nyt valkoinen valaistu kolmio, joka esittää ehkä tyyliteltyä joulupuuta. Minusta se on ilmiselvä joulukuusi valoineen ja saa kelvata. Ostin sen jo viime kuun puolella, mutta ajattelin ottaa sen paketista muutama päivä ennen joulua, silloin kun joulukuusenkin yleensä koristelen. Olen tietysti testannut, että koristeen valot palavat, sen verran utelias olen.

Tuoko tuo kolmio joulutunnelman, jää nähtäväksi. Yleensä kuuseni on säihkynyt olohuoneen nurkassa kuin timantti. Siinä on ollut nimittäin kilokaupalla lasisia ja hopeisia koristeita. Joulukoristeita on muutama kopallinen ja sen enempää ei kuusiparkaan mahdu. Vuosien ja vuosikymmenien saatossa olen ostanut ja saanut niitä lahjaksi.

Kaikki ne ovat minusta kauniita, mutta varsinkin ne työkaverilta syntymäpäivälahjaksi saamani kristalliset enkelit ovat olleet kuusen ”tähtiä”. Ne kyllä tänäkin vuonna lentävät tiensä jonnekin huusholliini joulua tuomaan, vaikka elävää joulupuuta ei nyt olekaan.

Joulupuita on huushollissani ollut muutamia eri versioita, ennen kuin päädyin säihkyvään malliin. Oli joulukataja, sekin tietysti hopealle säihkyvä. Se oli surkein yritykseni. Kattimatti, rauha hänen sielulleen, kaatoi sen kahtena tai kolmena ensimmäisenä yönä. Kun yöllä puoli kahden aikaan nostelee kilisevää ja kolisevaa katajaa pystyyn olohuoneen lattialta kirosanojen säestyksellä, on joulumieli kaukana. Ja minä onneton, kun en älynnyt laittaa riittävästi vettä katajalle, niin sehän oli käytännössä kuivunut pystyyn. Katajan neulasia löytyi olohuoneen listojen alta vielä toukokuussakin. Tytöt pyysivät seuraavaksi jouluksi ihan oikeaa kuusta.

Seuraava yritykseni oli joulupuu. Olohuoneen nurkassa on parimetrisistä pajunoksista koottu vyyhti. Kiedoin vyyhdin ympärille jouluvaloja ja ripustelin muutamia koristeita, hopeisia tietysti. Kun ihastelin kätteni töitä ja kerroin, että tässä on meidän tämän joulun kuusi, sain vastauksen:

– Ei taatusti. Toi on ihan kamala. Me halutaan kunnon kuusi, tyttäret lausuivat kuorossa.

No nyt, kun olen huushollissa yksin, voi ottaa minkälaisen kuusen hyvänsä. Jos valokolmio palvelee sujuvasti tämän joulun, se saa ehkä olla jatkossakin. Sen myötä nimittäin vältyn raahaamasta joulukuusta uudenvuoden päivänä ulos terassin oven kautta, pilaamasta olohuoneen lattiaparkettia lopullisesti ja lapioimasta kuusen neulasia olohuoneen nurkasta.

Eija Isotalo
Toimitussihteeri