Kaikki eivät juhli

0
Ilotulitusta pelästyvä eläin saattaa sännätä pakoon, eikä sitä ole helppoa saada kiinni.
Ilotulitusta pelästyvä eläin saattaa sännätä pakoon, eikä sitä ole helppoa saada kiinni.

Uusivuosi on monessa eläintaloudessa stressaavaa aikaa. SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto muistuttaa, että ilotulitteita on sallittua ampua vain määrätyllä aikavälillä iltakuudesta yökahteen.

Suuri osa eläimistä kokee räjähteet pelottavina. Ahdistunut eläin ei välttämättä pysty syömään tai nukkumaan. Eläin myös helposti kieltäytyy ulkoilusta eikä pysty käymään tarpeillaan. Pahimmassa tapauksessa se kärsii jännityksestä useita päiviä. Eläimet saattavat myös karata peloissaan ja aiheuttaa vaaraa niin itselleen kuin myös vaaratilanteita liikenteessä.

Luonnonvaraiset eläimet eivät pysty varautumaan räjähdyksiin eivätkä välttämättä voi suojautua millään tavalla.  Vuodenvaihteen ilotulitukset ovatkin eläinten näkökulmasta kaikkea muuta kuin juhlaa. Eläinten ystävä pitääkin paukuttelun maltillisena tai jättää tulitukset kokonaan väliin.