Kuntien itsenäisyys uhattuna

0

Valtiollista itsenäisyyttä ja kuntien itsenäisyyttä ei voi tietenkään täysin rinnastaa. Kyse on eri mittaluokan asioista. Valtiollista itsenäisyyttä juhlitaan tänään monin tavoin kaikkialla maassa, myös Uudessakaupungissa ja muualla Vakka-Suomessa. Kuntien itsenäisyys on kuitenkin myös juuri nyt ajankohtainen, koska se on monien mielestä uhattuna.

Yksi uhkatekijöistä on paljon puhuttu ja pitkään valmisteltu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Maan hallitus antoi torstaina jälleen yhden asiaa koskevan lain, joka määrittelee kuntien maksuosuuksien muutoksia sote-uudistuksen yhteydessä. Näissä luvuissa on kyse kuitenkin ”vain” rahasta. Uudistus merkitsee myös melkoista muutosta koko kunnan toimintaan ja sen itsemääräämisoikeuteen. Nyt puhutaankin jo ”riisutusta kunnasta” (Polemiikki 4/2014). Kun kuntien menoista noin 55 prosenttia on sote-menoja ja kun niiden päätäntävaltaa siirrellään pakkopäätöksellä, loukataan perustuslakia, sanoo yksi kunnanjohtaja samassa lehdessä. Kun kunnilta viedään sekä soten järjestämisvastuu ja tuottamisvastuu ja niille jää vain palveluiden rahoitus, voi perustellusti kysyä, mitä kunnasta jää jäljelle, todetaan lehdessä.

Pahin vaihtoehto onkin, että samalla kun kunta menettää päätösvaltaansa sote-palveluiden osalta, kuntalaisten palvelut huononevat ja kunta joutuu silti maksamaan noista palveluista nykyistä enemmän. Pätevin perustein voi sanoa, että kuntien itsenäisyys on uhattuna – ilman kuntauudistustakin, jota monissa kunnissa eniten pelätään.