Paluumuuttaja kivikaudelta

0
Villisika Ähtärin eläinpuistossa. Kuuluuko villisika Suomeen myös aitojen ulkopuolelle?
Villisika Ähtärin eläinpuistossa. Kuuluuko villisika Suomeen myös aitojen ulkopuolelle?

Villisika levittäytyi Suomeen vähitellen 1900-luvun jälkipuolella. Ensimmäisen kerran sen arvellaan lisääntyneen meillä 70-luvulla. Voimakas metsästys ja lumiset talvet ovat kuitenkin yhdessä estäneet sitä yleistymästä. Tällä hetkellä pääluku on vajaan tuhannen possun tienoilla.

Vuoden viimeisessä Metsästäjä-lehdessä Maa-ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio heittää ilmoille idean hävittää villisika maastamme kokonaan varmuuden vuoksi. Tarkoitus on pysäyttää Venäjän puolella tavattu sikarutto. Hankalan taudin esiintyminen Suomen rajojen sisällä rajoittaisi sianlihan vientiä, vaikkei se kesyihin sikoihin pääsisi leviämäänkään.

Pitäisikö villisikaa pitää lainsuojattomana tulokaslajina, jonka voi hävittää varotoimenpiteenäkin, vai olisiko siihen parempi suhtautua kerran sukupuuttoon kuolleena paluumuuttajana? Kysymys on kinkkinen.

Kivikautisen asutuksen kaivauksista on löydetty villisian luita esimerkiksi Vantaalta, Joutsasta ja Askolasta. Niiden tarkka ikä selvisi radiohiiliajoituksella, jonka tulokset on juuri julkaistu.
Helsingin yliopiston tutkijoiden mukaan villisikoja on metsästetty Suomessa 8000-9000 vuotta sitten. Kovin paljoa niitä ei kuitenkaan koskaan ollut. Luut kuuluivat ehkä vain muutamalle harhailijalle.

Maija Karala

Juttu löytyy kokonaisuudessaan 18.12. 2014 julkaistusta lehdestä