Seurakunnilla voittoja ja tappioita

0

Suomen seurakunnilla on parhaillaan meneillään vuoden huippusesonki – jos sellainen ilmaus on tässä yhteydessä sopiva. Näin myös Uudessakaupungissa ja muualla Vakka-Suomessa. Kansa kokoontuu nyt suurin joukoin laulamaan kauneimpia joululauluja, näin tapahtui Uudessakaupungissa sunnuntaina. Adventin ajan tilaisuudet ovat muutenkin vuoden suosituimpia. Huipentuma on jouluaatto, joka kokoaa kaikkein eniten kansaa kirkkoihin.

Samaan aikaan kirkko on joutunut kuitenkin myös melkoiseen myllerrykseen. Ihmisiä on eronnut seurakunnista eri syistä melkoisia määriä. Esimerkiksi Uudessakaupungissa eronneiden määrä on tänä vuonna kivunnut jo pitkälti yli kahden sadan ja Laitilassa yli 70 seurakuntalaista on päättänyt erota. Ne ovat jo sellaisia lukuja, että tappio on seurakunnille sekä henkinen että taloudellinen, kuten kirkkoherra Esa Mierlahtikin totesi (US 11.12.)

Valtakunnallisesti eronneita on suuria määriä ja seurakuntaan kuuluvien osuus kansasta on laskenut jo pitkään. Tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet papeista pelkää kirkon hajoavan kahteen tai useampaan osaan (TS 13.12.). Vaikkei niin kävisikään, on nykyinen tilanne kirkon kannalta vaikea ja vakava. Myös monissa seurakunnissa erimielisyydet haittaavat toimintaa ja siitä on saatu esimerkkejä ikävä kyllä Uudessakaupungissakin. Yksi tuoreeseen tutkimukseen osallistunut pappi muistutti siitä, että sietokykyä seurakunnissa pitäisi lisätä. Kyse on kuitenkin yhteisestä uskosta ja Jumalan hyvyydestä ja armosta. Viisaasti sanottu.