Synkkiä pilviä koulutuksen yllä

0

Suomalaisen lukiokoulutuksen ja toisen asteen ammatillisten oppilaitosten yllä leijailee marraskuun synkkyyteen verrattava tilanne.

Stubbin hallitus on viemässä kiireellä eteenpäin uudistusta, joka on yksi merkittävimpiä uudistuksia koulutuskentällä. Uudistusta tehtäessä tavoitellaan tietysti taloudellisia säästöjä. Hallituksen lähtökohta, jossa ministeriö saisi täysin vapaat kädet päättää lukion ja ammattikoulutuksen järjestäjäverkosta ohi kuntien ja alueiden oman harkinnan, ei Keskustalle käy.

Käytännössähän hallituksen linjaus tarkoittaa toiseen asteen oppilaitosten määrä pienenemistä, kun lupia ei myönnettäne kaikille nykyisille oppilaitoksille. Opettajien Ammattijärjestön (OAJ:n) laskelmien mukaan tämä merkitsee, että joka kolmas lukio tai ammattioppilaitos lakkautetaan säästöjen aikaan saamiseksi. Tilanne on erittäin radikaali ottaen huomioon, että koko koulutussektorilta on leikattu rahaa jo 1,5 miljardia euroa!

Samalla vaarantuu suomalaisen yhteiskunnan suuri vahvuus, koulutuksen tasa-arvo. Lukio-opinnot tai toisen asteen ammatillinen koulutus pitäisi toteuttaa lähipalveluna. Mikäli hallitus saa esityksensä läpi, tulevaisuudessa suuri osa 16-vuotiaista joutuisi käydä koulua kaukana kotoa, koska lähialueelta ei enää löydykään toisen asteen koulutusta. Uudistus ei missään nimessä edistä nuorten syrjäytymisen ehkäisyä.

Jos lukioita lakkautetaan urakalla, muutokset heijastuvat väistämättä myös perusopetukseen. Etenkin pienimmissä oppilaitoksissa opettajan virkaan kuuluu monesti opetusta sekä lukiossa että peruskoulussa. Jos lukio lakkaa, voi olla mahdoton saada pätevää aineopettajaa yksinomaan peruskoulun tunneilla. Mikään ei myöskään takaa, että hallituksen tavoittelemissa jättilukioissa opetus olisi nykyistä laadukkaampaa.

Annika Saarikko
Kansanedustaja
Keskustan varapuheenjohtaja