Tärkeä teos

0

Eilen julkistettiin asekätkentää Vakka-Suomessa käsittelevä kirja. Lokalahdelta kotoisin oleva ja vapaa-aikaansa Uudenkaupungin Lyökissä viettävä Lauri Väättänen on tutkinut tuota vaiettua aihetta yli kahden vuoden ajan ja nyt tutkimustyön tulokset on saatettu yli 400-sivuisen kirjan kansien väliin.

Asekätkentä – tai aseiden hajavarastointi, kuten sitä virallisesti myös kutsutaan – on aihe, josta on toki valtakunnallisesti kirjoitettu, mutta paikallisesti sitä on käsitelty varsin vähän. Viime vuosina ilmestyneissä veteraanimatrikkeleissa on tosin Lauri Väättäsen kirjoittamia artikkeleja eri pitäjien asekätkennästä. Nyt tuo kaikki tieto on kerätty yhteen ja kirjassa käsitellään aseiden hajavarastointia Lokalahdella, Uudessakaupungissa, Pyhärannassa, Taivassalossa ja Kustavissa, Vehmaalla, Laitilassa ja Kodisjoella sekä vielä Mynämäessä, Mietoisissa ja Karjalassakin. Keskeisenä henkilönä täällä tapahtuneessa aseiden hajavarastoinnissa oli majuri Lauri Miettinen.

Kirjassa käsitellään muun ohella myös asekätkennän uutisointia Uudenkaupungin Sanomissa.

Vakkasuomalaista asekätkentää käsittelevä kirja tuo kaikkien kiinnostuneiden ulottuville tärkeää uutta tietoa tämän alueen tapahtumista sodanjälkeisinä vaikeina vuosina. Veteraanimatrikkelien kanssa se muodostaa tärkeän tietolähteen vakkasuomalaisten osallisuudesta isänmaan puolustamisessa. Ennen joulua ilmestyy tätä kokonaisuutta täydentämään vielä Matti Jalavan kokoama kiinnostava kirja vakkasuomalaisten sotakuvista.