Ylös joulupöydästä ja ulos luontoon

0
Talviaamu sarastaa Hiunjärvellä.
Talviaamu sarastaa Hiunjärvellä.
Talviaamu sarastaa Hiunjärvellä.

Pitkät joulunpyhät houkuttelevat myös ulkoilemaan. Mikä olisikaan parempaa lääkettä joulupöydässä istumisen jälkeen. Uudessakaupungissa löytyy tähänkin paljon vaihtoehtoja. On kuntorataa, luontopolkua ja kävelyreittejä. Monet niistä hyvin kuljettavissa talvisaikaankin. Lyhyenä talvipäivänäkin ehtii.

Talviseen luontoon voi tutustua vaikka Hiunjärven poluilla. Metsä on  tähän vuodenaikaan hiljainen, mutta aina jotain luonnonääniä kulkijan korviinkin sattuu. Korppi ronksuttaa jossain jouluista säveltään, käpytikka naputtaa omaa joulukuustaan. Johon se on käpynsä syötäväksi kiilannut.

Uteliaat joulutintit tulevat katsomaan kulkijaa. Hömötiaiset ja kuusitiaiset säksättävät, töyhtötiainen kiroilee ja tali- sekä sinitiaiset päristelevät. Jostain kantautuu puukiipijän tuskin kuultava hento sirahdus. Linnun näkeminen ei ole aina helppoa, sen verran vikkelään se touhuaa puunrungolla ja häviää välillä rungon toisellekin puolelle. Tähän vuoden aikana metsässä kulkijan parhaana apuna ovatkin omat korvat. Kannattaa pysähtyä välillä kuuntelemaan.

Kulkijakin taivaltaa pitkin Saarniston polkua, joulukuisen metsän hämyssä. Hätkähtää äkkiä, kurjethan ne siellä ääntä pitävät Hiunjärvellä. Lienee sama kurkiperhe, kaksi aikuista ja kaksi nuorta, jotka ovat oleskelleet jo pitkään järven takaisilla pelloilla. Tunnelma on vähän epäuskoinen. Varsinkin kun ylitse lentää vielä kolme toitottavaa laulujoutsenta. Mitähän vuodenaikaa me oikein elämme. Mutta otetaan mielihyvin vastaan nämä molemmat hyvän joulun toivotukset.

Hiunjärvi on muuten hiljainen. Rastasparvi pyörii rantapusikossa, syötäviä marjoja vielä kosolti riittää. Huurteinen ruovikko odottaa sekin hiljaisuuden keskellä. Musta korppi pyörähtää taivalla kierroksen ja katoaa saman tien. Variskin raakkuu ja naakkojen kajatusta jostain kuuluu.

Kulkija nousee portaat lintutorniin ja antaa jouluistenkin ajatustensa lentää. Ehkä jo tulevana kevääseen ja kesään. Jolloin näillä rannoillakin on taas vilskettä. Palokärjen kimakka huuto keskeyttää kulkijan ajatukset. Mitähän lienee punalakki hakemassa, mehukkaita toukkia runkojen välistä tai maistuvia muurahaisia suoraan keolta. Joita se kaivaa lumihangenkin alta.

Hiunjärven polkujen lisäksi voi lähteä jouluiselle luontoretkelle vaikka Lokalahden luontopolulle tai Pyhämaan Pamprinniemeenkin. Joskin  kannattaa olla varsin varovainen polun liukkailla kallio-osuuksilla. Ristin äärellä meren helmassa on hyvä hiljentyä näin joulunakin.

Taikka jollei pidemmälle mieli voi kävellä lenkkiä Käätyjärven ympäri. Luontoa näkee sielläkin. Pari harmaahaikaraakin on vielä viime päivänä pyörinyt järven maisemissa.

Rauno Laine

Hiunjärven polkujen opasteetkin kaipaisivat kunnostusta.
Hiunjärven polkujen opasteetkin kaipaisivat kunnostusta.