Alivuokralaisia kylpyhuoneessa

0
sokeritoukka
Hopeanhohtoinen sokeritoukka on monen kodin kutsumaton vieras.

Luonto
Maija Karala

Kodit vetävät puoleensa monenlaisia kutsumattomia asukkaita. Eräät voivat aiheuttaa pahaakin tuhoa, jos ne pääsevät käsiksi ruokakaappeihin. Sen sijaan hopeanhohtoinen sokeritoukka on aivan harmiton.

Vikkelä sokeritoukka viihtyy kylpyhuoneissa ja muissa kosteissa tiloissa. Se pelkää kuollakseen valoa, joten se uskaltautuu liikkeelle vasta yön pimeydessä. Useimmiten sen pääseekin näkemään yöllisellä vessareissulla, kun valon säikäyttämä otus kipittää vauhdilla takaisin piiloonsa.

Sokeritoukkaa voi pitää pelkkänä inhottavana kiusanhenkenä, mutta se on itse asiassa mielenkiintoinen pieni eläin. Nimestään huolimatta se ei suinkaan ole toukka, vaan hyvin erikoinen aikuinen hyönteinen.

Sokeritoukat ovat alkukantaisimpia vielä elossa olevia hyönteisiä, suorastaan eläviä fossiileja. Siitä huolimatta ne ovat niin sopeutuvaisia, että useat lajit ovat onnistuneet asuttamaan ihmiskoteja ympäri maailman. Mitäpä hyvää muuttamaan.

Sokeritoukka on pitkäikäinen ja sitkeähenkinen. Se voi elää kuusikin vuotta, mikä on hyönteisten mittapuulla melkoinen saavutus. Hädän tullen se voi sinnitellä vuoden elossa syömättä. Vikkeline koipineen se livistää pakoon useimmilta hämähäkeiltä ja muilta vihollisiltaan.

Ja ruoaksi sille kelpaa melkein mikä tahansa. Kylpyhuoneissa sokeritoukat syövät yleensä ihmisistä varisevaa kuollutta ihosolukkoa, homeita ja muuta vatsaa vääntävää. Lisäksi niille maistuvat kaikenlaiset kuolleet ötökät.

Ennen vanhaan sokeritoukat viihtyivät muissakin huoneissa, seinien rakosissa, kirjahyllyissä ja keittiöissä, sillä ne syövät myös esimerkiksi tapettiliimaa, leivänmurusia ja paperia. Nykyään useimmissa huoneissa on niille liian kuivaa, joten ne ovat vetäytyneet kylpyhuoneiden turviin.

Tavallisesti sokeritoukat ovat kotona harmittomia. Vain, jos ne pesiytyvät ruokakaappiin tai kirjahyllyyn, ne saattavat aiheuttaa vahinkoa. Kovin runsain joukoin kuhisevat sokeritoukat saattavat kuitenkin vihjata, että niille on muonaa liiaksikin. Ne saattavat saada elantonsa vaikkapa piilossa olevan kosteusvaurion homeesta.