Aluesairaalaa uhkaa alasajo

0

Vakka-Suomen sairaalaa uhkaa jälleen alasajo. Vuoden vaihteessa voimaan tulleet uudet palveluhinnat näyttävät tekevän saman, mitä sairaanhoitopiiri yritti runsas vuosi sitten strategiasuunnitelmillaan. Silloin maakunta nousi niin Vakka-Suomessa, Loimaalla kuin Salossa vastustamaan kiivaasti suunnitelmia ja strategiasuunnitelmat pysäytettiin.

Viime vuonna sairaanhoitopiirissä synnytettiin Yksi sairaala -suunnitelma eli aluesairaalat liitettiin Turun yliopistollisen keskussairaalan organisaatioon. Tämän vuoden alusta uusi organisaatio astui voimaan.

Vakka-Suomen sairaala on ollut ja on kustannustehokas. Se toimii resursseillaan tehokkaasti ja tuottaa vielä huomattavaa tulosta sairaanhoitopiirille. Kustannustehokkuus on ollut vuosien pitkäjänteisen paikallisen työn tulos ja siitä ovat hyötyneet sairaalaa käyttävät kunnat, joiden erikoissairaanhoidon menot aluesairaalan osalta ovat pysyneet kohtuullisina.

Väistämättä tulee mieleen, että uusilla palveluhinnoilla halutaan ohjata alueen potilasvirtoja. Monien potilasryhmien hoito tulee kunnille Turun yliopistollisessa keskussairaalassa halvemmaksi kuin aluesairaalassa, sen varmistavat sairaanhoitopiirin kahdet eri palveluhinnat.

Palveluhintojen myötä osa sairaalapalveluista uhkaa siirtyä Turkuun. Tulilinjalla näyttäisi olevan mm. kirurgia, keuhkotaudit sekä lasten ja nuorten hoito. Todennäköisesti täällä sairaalassa säilyisivät mm. dialyysi, neurologia, syöpätautien tiputushoidot ja päiväkirurgia sekä ensiapu. Onko nyt uuden kansanliikkeen aika?