Hyvä tulevaisuus syntyy tekemällä

0

Valmet Automotive ilmoitti joulun alla purkavansa Uudessakaupungissa Fisker Karma -hybridiauton valmistukseen tarkoitetut tuotantolaitteet. Uutinen on ikävä, mutta se ei kirpaise samalla tavoin kuin tuotannon keskeytyminen vuonna muutama vuosi sitten. Lomautetuksi joutui pahimmillaan satoja työntekijoitä.

Uudenkaupungin työllisyys on kehittynyt autotehtaan menestyksekkään Mercedes-tuotannon ansiosta ripeästi parempaan suuntaan. Tehtaalle on puolentoista vuoden aikana palkattu 700 työntekijää.

Vuosi 2015 alkaa valoisissa merkeissä, sillä myös väkiluvun kehitys on Uudessakaupungissa ja Vakka-Suomessa plussalla.
Kuntien talousahdinkoon hyvä työllisyyskehitys ei valitettavasti ole vielä heijastunut positiivisesti. Vie aikaa ennen kuin työllisyyden parantuminen näkyy verotulojen kasvuna. Ikävä tosiseikka on, että työtä vailla on edelleen noin 700 uusikaupunkilaista.

Uudet työpaikat tuovat alueelle muuttajia, jos terveyspalvelut pelaavat, päivähoitoasiat ovat kunnossa ja muutkin palvelut pelaavat. Esimerkiksi autotehdas haki viime vuonna uusia tekijöitä laajalla rekrytointikampanjalla ympäri Suomea.
Palvelujen lisäksi tulijoille pitää olla tarjolla asuntoja. Uudessakaupungissa vuokra-asuntotuotantoon pitää kiinnittää enemmän huomiota.

Uudistusten muutosvauhti on Vakka-Suomen kunnissa ollut hidasta. Enää vitkuttelusta ei voi syyttää sekavia valtakunnallisia hankkeita, vaan ohjakset pitää ottaa omiin käsiin. Yksi esimerkki tästä on vireillä oleva suunnitelma terveyskeskuksen ja sairaalan vuodeosastojen yhdistämisestä.