Ihana arki

0

merjaJoulun ja uudenvuoden pyhien jälkeen on taas laskeuduttu takaisin arkeen. Mutta minkälaista on arki? Onko se pelkkää puurtamista ja tylsää elämää vai voiko arki olla ihanaa?

Näitä kysymyksiä pohdittiin viime lauantaina Vinkkilän seurakuntatalossa Naisten aamukahvilla. Puhujavieraana ollut, syksyllä Uudestakaupungista Muonioon muuttanut Kirsti Lampela muistuttaa, että loppujen lopuksi kaikki riippuu meistä itsestämme.

Teenkö arjessa asioita, joista nautin. Toteutanko niitä juttuja, jotka tuottavat minulle iloa. Onko minulla ystäviä, joiden kanssa on mukava olla. Viihdynkö töissä työkaverien kanssa. Ja ennen kaikkea: kuuntelenko sydäntäni.

Lampelalle itselleen arkisesta elämästä nousee ensimmäisenä mieleen ruoanlaitto. Hänen mielestään kauneimpia rakkaudenmuotoja arjessa on, kun äiti tekee ruokaa lapsilleen leipomisesta puhumattakaan. Niinpä. Mikä voisikaan tuoda enemmän iloa kuin perheenjäsenen huudahdus kotiin tullessa: Ihana tuoksu.

Lampelan mukaan itsensä etsiminen on tänä päivänä muotia ja tarjolla on jos jonkinlaisia elämänmuutoskursseja. Lapissa hän oli tavannut naisen, joka oli tullut pohjoiseen etsimään itseään. Rouvalla oli perhe- ja työasiat kunnossa, joten Lampela oli ihmetellyt syitä Lappiin tuloon.

– Mun elämässä ei tapahdu mitään. Kaikki on aina vaan niin tavallista, oli rouva vastannut ja todennut, että kurssilla oli kehotettu tekemään jotakin radikaalia.

Arki kuitenkin koostuu enimmäkseen pienistä, tavallisista asioista. Niitä oppii arvostamaan, kun on kohdannut vastoinkäymisiä elämässä. Itselleni arjen onnea tuovat esimerkiksi hyvä kirja, takkatuli, puiden pilkkominen, iltahetki telkkarin ääressä puolison kanssa, nokoset sohvalla koiran kuorsatessa jalkopäässä, yhteiset ateriat läheisten kanssa, ystävien tapaaminen, musiikkiharrastukset…

Lampela kehottaa pohtimaan sitä, kuinka paljon annamme jonkun toisen päättää, mitä meille kuuluu. Olemme helposti asiantuntijoita toisen elämän tuntemisessa. Kuitenkin arvokkainta ja tärkeintä on se, mikä lähtee meistä itsestämme.

Rohkenetko ostaa puseron, johon ihastuit ensisilmäyksellä vaikka ystäväsi mielestä se on liian räikeä tai vääränmallinen sinun kropallesi. Aloitatko pitkään haaveilemasi harrastuksen läheisten vastustuksesta huolimatta. Sisustatko kotisi sellaiseksi, jossa viihdyt. Lähdetkö matkalle sinne, mihin olet aina halunnut mennä.

– Se, että kuuntelee sydäntään, tarkoittaa joskus asioista luopumista ja vaikeitakin päätöksiä. Onnellisuuden mittarina voi pitää sitä, että on hyvä olla nukkumaan mennessä ja herätä aamulla uuteen päivään hyvillä mielin. Ja joka päivä pitäisi tehdä ainakin yksi asia, mikä tekee iloiseksi, Lampela tähdentää.

Merja Halinen
Toimittaja