Ihmisen paras ystävä

0

maijaViikonlopun lehdissä uutisoitiin tutkimuksesta, missä testataan koirien kykyä haistaa ihmisestä sairauksia. Suomessa alkaa tänä vuonna tutkimus, jossa testataan haistaako koira syövän ihmisnäytteistä. Mukana ovat  Helsingin yliopistollisen keskussairaalan syöpätautien klinikka, Itä-Suomen yliopiston farmasian ryhmä ja Yliopistollinen eläinsairaala. Mukana olevat koirat ovat koulutettuja homekoiria, eli koiria, jotka tunnistavat ja ilmaiset homeen talon rakenteista.

Ensin on tarkoitus tutkia pystyvätkö erikoiskoulutuksen saaneet koirat tunnistamaan rintasyövän. Myöhemmin tutkimuskenttää on tarkoitus laajentaa muihin sairauksiin, kuten borrelioosin ja kilpirauhasten vajaatoimintaan.

Muualla maailmassa on jo pystytty osoittamaan, että koiralle voidaan opettaa positiivisten syöpänäytteiden tunnistus. Lisäksi Japanissa tehty tutkimus osoitti, että koira pystyi havaitsemaan myös hyvin varhaisvaiheen suolistosyöpiä. Tämä on hyvä uutinen, koska muuten suolistosyövän varhainen toteaminen on hyvin hankalaa.

Ilmeisesti syöpään sairastuneiden kehossa kiertää erityisiä syöpähajuja, jotka koira pystyy havaitsemaan ja erottamaan muista hajuista. Tutkijat uskovat, että tulevaisuudessa havaintoa voidaan hyödyntää syöpiä tunnistavan laitteen kehittämisessä.

Itse en epäile hetkeäkään, etteikö tämä olisi koirille mahdollista. Koirien kyky haistaa ja erotella erilaisia hajuja on lähes käsittämätön. Tätä kykyä käytetään toki jo nyt hyväksi, kun etsitään salakuljetettavaa tavaraa, räjähteitä, huumeita tai rahaa. Työhönsä hyvin koulutettu koira osaa myös hajun perusteella yhdistää myös murha-aseen tekijään. Kun useampi koira osaa liittää aseen ja sitä käyttäneen henkilön, kelpaa tämä myös todistusaineistoksi eräiden maiden oikeuslaitoksissa. Ihmisen parhaasta ystävästä on siis moneksi.

Koiran käyttö sairauksien haistelijana olisi mielestäni hyvinkin perusteltua silloin, kun on kyse vaikeasti todennettavasta, vakavasta sairaudesta. Koiran kouluttaminen kyseiseen tehtävään on hidasta ja verraten kallista, mutta koiran käyttö voisi säästää aikaa ja huomattavia summia laboratorio- ja muissa tutkimuskuluissa, erityisesti silloin kun sairaus on vain epämääräinen aavistus. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa hyvinkin erikoisia oireita, kuten masennusta, ilmavaivoja tai vilun väristyksiä, joten harva osaa tautia edes epäillä.

Eli ehkä joskus tulevaisuudessa terveyskeskuksen lääkärinvastaanotolla vastassa onkin tohtori koira.

Maija Ala-Jääski
toimittaja