Kulttuuri on vitamiinia sielulle

0

Moni tekee vuoden alussa lupauksia hyvinvointinsa edistämiseksi, mutta useimmiten ne liittyvät johonkin kuntoilulajiin.

Vakka-Suomessa tarjolla on vuoden mittaan lukuisia vaihtoehtoja myös henkisiin treeneihin. Tutkimusten mukaan kulttuurin harrastaminen edistää terveyttä ja pidentää ikää yhtä tehokkaasti kuin aktiivinen liikunta. Musiikki, teatteri, kuvataide ja kirjallisuus ovat vitamiinia sielulle.

Kuvataide-elämyksiä on näin tammikuussakin runsaasti kotikulmilla. Sunnuntaikävelyn kohteeksi voi valita vaikkapa Crusellin taidegrafiikan näyttelyn.

Kulttuurin saralla todellisiin menestyjiin lukeutuu kävijämäärissä mitattuna Uudenkaupungin teatteri. Sen katsojamäärä kasvoi viime vuonna peräti 2000 katsojalla (US 8.2.) Ei ole epäilystä, etteikö sama trendi voisi jatkua, sillä muun suosittuun tv-sarjaan perustuva Taivaan Tulet -näytelmä ja vierailijana teatterissa piipahtava palkittu mentalisti Pete Poskiparta vetävät varmasti katsojia.

Laitilassa saa rautaisannoksen kulttuuria, kun reilun viikon kuluttua vietetään Kustaa Hiekka kulttuuriviikkoa. Tämä vuoden ohjelmistoa on suunniteltu Jean Sibeliuksen innoittamana.

Kustaa Hiekka kulttuuriviikko, Volter Kilpi -viikko, Crusell-viikko, Laitilan tulevan kesän uusi Jazzkukko-festivaali ja monet muut ovat avoinna kaikille. Niihin kannattaa osallistua, vaikka ei olisi intohimoinen musiikki-ihminen tai kirjallisuuden kuluttaja.

Tapahtumien markkinoinnissa voitaisiin tehdä nykyistä enemmän yhteistyötä kuntien ja eri toimijoiden kesken. Monet tapahtumat ovat sellaisia, että ne vetävät väkeä myös Vakka-Suomen ulkopuolelta.