Lapsiperheiden kotipalvelulle kysyntää

0

Jokaisen lapsiperheen arkeen liittyy aikoja, jolloin kaikki tuntuu menevän pieleen. Vauvat valvottavat, vanhemmilla on eripuraa, väsymys painaa ja raha-asiat huolestuttavat. Kun tähän päälle tulee vielä työttömyyttä tai sairautta, arki muuttuu kaaokseksi ja elämä selviytymistaisteluksi.

Ennen kunnissa toimi kodinhoitajia, jotka auttoivat lapsiperheitä vaikeiden aikojen yli. Vuoden alussa voimaan astunut sosiaalihuoltolaki toi lapsiperheille jälleen mahdollisuuden kunnan järjestämään kotipalveluun (US 13.1). Vihdoinkin, huokaisevat monet lastensuojelun ammattilaiset.

Ennaltaehkäisevien palvelujen tarpeellisuudesta perhetyössä on puhuttu paljon, mutta tekoja on vähemmän. Positiivisia esimerkkejäkin löytyy muun muassa Raisiosta. Siellä voi lainata kirjastosta perhevalmentajan, joka tarvittaessa auttaa koululaista läksyjen teossa tai antaa vanhemmille vinkkejä arjen hallintaan.

Uudessakaupungissa suunnitellaan kotipalvelun yhteistyökumppaniksi Mannerheimin Lastensuojeluliittoa, sillä kaupungin nykyiset, vanhustyöhön ohjatut, resurssit eivät riitä uuden lain toteuttamiseen.

Uudistuksen tarkoituksena on madaltaa tuen hakemisen kynnystä. Laki jättää kuitenkin tulkinnanvara siitä, millaisessa tilanteessa apua on saatavilla.

Kuntien huolena on myös rahojen riittävyys. Päättäjien kannattaa katsoa asiassa pidemmälle. Ennaltaehkäisyyn investoidut rahat tuovat säästöjä, mutta ne eivät näy välittömästi.

Lastensuojelu on muutakin kuin huostaanottoja. Se on huolenpitoa lapsiperheistä.