Raitis kuukausi vai kohtuus koko vuoden?

0

Mistä suomalaiset puhuvat tammikuussa? Juomisesta. Tipaton tammikuu on viime vuosina kasvattanut suosiotaan, mutta itse asiassa se on vanha keksintö: jo vuonna 1942 Propaganda-Aseveljet -niminen järjestö markkinoi Tipaton tammikuu -kampanjaa.

Tänä vuonna perinne on saanut uusia muotoja, kun muutamat julkkikset ovat lupautuneet Ylen Sata päivää ilman alkoholia -ohjelman keulakuviksi. Entinen mäkihyppääjä, nykyinen showmies Matti Nykänen ainakin on uskottava osallistuja, sillä hänen alkoholiongelmansa on tullut suomalaisille liiankin tutuksi viime vuosikymmenten aikana.

Alkoholiin suhtaudutaan Suomessa ristiriitaisesti. Kännääminen kuuluu kulttuuriin: hyvä viinapää on joillekin jopa ylpeyden aihe. Toisaalta kun juominen jää päälle ja ongelmat kasautuvat, suhtautuminen muuttuu: kaikki eivät tunnusta alkoholismia edelleenkään sairaudeksi.

Tipaton tammikuu havahduttaa kohtuukäyttäjänkin tutkailemaan alhoholinkulutustaan. On hyvä, että itsekunkin juomisesta puhutaan avoimesti.

Viikonloppujen viininlipittelystä ja saunakaljoista tulee helposti tapa. Päihdehuollon asiantuntijoiden mukaan kuukaudenkin irtiotosta on paljon terveyshyötyjä: unen laatu paranee, kilot karisevat, aivot virkistyvät, maksa ja haima kiittävät ja suolistokin toimii paremmin.

Väliaikainen viinatauko ei ole oikotie riippuvuuden katkaisemiseen. Jos tipaton tammikuu merkitsee lupaa juoda loppuvuosi senkin edestä, juomatauon hyödyt jäävät saamatta. Fakta on, että useimmille alhoholisteille ainoa vaihtoehto on raittius.