Villasukilla ilmastonmuutosta torjumaan

0

Miltä tuntuisi ajatus friteeratuista heinäsirkoista uusikaupunkilaisen ravintolan ruokalistalla? Ei kovinkaan todennäköiseltä ja ehkä hieman ällöttävältäkin.

Epäuskottavalta tuntuva ajatus saattaa olla arkipäivää muutaman vuosikymmenen kuluttua. Hyönteistutkija Leena Huldénin mukaan suomalaisten tulisi jatkossa lisätä ruokavalioonsa hyönteiset. Silti on vaikea kuvitella, että lihan syönnistä luovuttaisiin kokonaan.

Lehmät laitumella ovat perinnemaisemaa, mutta naudanpihvi lautasella ei ole perinneruokaa. Aika moni suomalainen toivoo, että se ei sellaiseksi muutukaan. Tavallisen suomalaisen ilmastokampanja alkaa muilla tavoin kuin ötökkäburgereilla ja toukkasipseillä.

Presidentti Sauli Niinistökin otti uuden vuoden puheessaan esille ilmaston lämpenemisen vaikutukset Suomessa. Hän pelkäsi talouden taantuman heikentävän ilmastonmuutoksen torjuntaa. Kansalaisten asenteiden muuttamisessa riittää töitä.

Positiivisia merkkejäkin on ilmassa: Hinku-hankkeen edelläkävijöihin lukeutuva Uusikaupunki on sitoutunut tavoittelemaan kasvihuonepäästöjen vähentämistä 50 prosentilla vuoteen 2016 mennessä. Myös Laitila on liittynyt mukaan ympäristötietoisiin Hinku-kuntiin.

Ilmastonmuutoksen torjuminen saattaa kuulostaa liian suurelta tavoitteelta pienen ihmisen näkökulmasta. Sitä se ei kuitenkaan ole. Ympäristönsuojelussa on kysymys valinnoista.

Ei tarvitse kokonaan lopettaa pihvin syöntiä, mutta voi lisätä kasvisaterioita. Voi miettiä tarkemmin, mitä ostaa kaupasta niin, ettei ruokaa mene roskiin. Voi säätää patterit pienemmälle ja laittaa villasukat jalkaan. Keinoja löytyy, jos on tahtoa.